игри на волята скандал

Грандиозен екологичен скандал и цял куп брутални закононарушения, на книга наказващи се със затвор, могат да сринат в зародиш приключенското шоу „Игри на волята“. Реалити предаването с многомилионен бюджет (над 3 милиона лева) и с водеща Алекс Сърчаджиева трябва да стартира тази есен в ефира на Нова тв, но върху шоуто вече е хвърлено огромно и трудно заличимо петно, пише lupa.bg.
Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“

Стотици природозащитници скочиха срещу реализаторът на тв продукцията – босът на „Олд Скул“ Нико Тупарев, обвинявайки го в умишлено унищожаване на огромна част от защитения природен парк Страджа. Оказа се, че за нуждите на мастития телевизионен продуцент, наемници са изсекли стотици дървета, за да изорат с багери близо 500 метра дълъг и 5 метра широк горски път.
Разбра се кой е първият участник в „Игри на волята“Фолкпевецът Азис отново ще влезе в ролята на тв водещ от есента, шушукат упорито в светските среди. …Jun 17 2019skafeto.com

Пътят е бил необходим на екипа на шоуто, за да си проправи път до защитения плаж Листи край Синеморец и да разположи край пясъчната ивица на един от последните девствени плажове в България техниката си. От екипа на шоуто се оправдават, че нямат нищо общо с безмилостната сеч – тя била дело на горското стопанство в Царево. Малцина обаче вярват на силно компрометирания екип на „Олд Скулс“

Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“
За да бъде прокаран този 500-метров незаконен път в защитената местност Силистар, част от природен парк Странджа, са изсечени стотици дървета. Снимки: „Да запазим Корал“

Алекс Сърчаджиева се впуска в „Игри на волята: България“С изцяло променена визия, Алекс Сърчаджиева ще даде старт на мащабния формат на NOVA – „Игри на воля…Jul 15 2019skafeto.com

„Такова варварство не са си позволявали даже мутрите, които бетонираха родното Черноморие! Това, което са извършили от екипа на „Игри на волята“ е престъпление за затвор. Иначе от Нова тв бяха най-активни да призовават за затвор за простака, който разора дюната на къмпинг „Каваците“, защото му скривала гледката към морето. Тяхната свинщина е несъизмерима със съсипването на дюната“, възмущават се екоактивисти.

Според представители на сдружението „Да спасим Корал“, продуцентът Нико Тупарев е прикриван от държавните институции, които вместо да стартират разследване и да му повдигнат обвинение, опитват да лъжат и манипулират при съставянето на протоколи от разпоредената проверка.

„Нагла лъжа е, че шоуто „Игри на волята“ е снимало само един ден на защитения плаж Листи, както се опитаха да ни измамят от Регионалната инспекция по околната среда (РИОСВ). Нещо повече – директорката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова действа като таен съучастник на Нико Тупрев, тъй като първо му е разрешила да снима шоуто в защитени територии, а след това прикрива скандала. Да не говорим, че охранителите на продукцията се държат като мутри и гонят редови туристи от плажа. Но това е най-малкото им престъпление“, смаяни са от арогантността на мастития телевизионен продуцент екозащитниците от „Да спасим Корал“.

Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“

Разрешителното, издадено от шефката на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова на продуцента Нико Тупарев. Разрешени са снимки само за ден, но те продължават вече трета седмица. Дали „еко“ Тонка ще бъде уволнена?

Проверка показа, че шоуто „Игри на волята“ се снима от 15 юли на три различни плажа по Южното Черноморие. Това са плажът Листи край Синеморец, който попада в защитената зона Натура 2000, „Попския плаж“ край Царево и пясъчната ивица „Айроди“ край Ахтопол. Снимачна техника е била разположена и на устието на река Велека, но само за 3 дни, в периода 19-22 юли. Природозащитници са направили десетки снимки, доказващи разнородни и нагли закононарушения.

Оказа се, че „Игри на волята“ даже ползват автобус, който няма задължителната винетка за движение по пътищата. За сметка на това обаче вехтия бус, заедно с още тежкотоварни возила на телевизонната продукция, се придвижва ежедневно през незаконно прокарания път до плажа Листи.

Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“
Автобусът на продукцията „Игри на волята“, минаващ незаконно по незаконния път, даже няма винетка…

Сред престъпленията, сътворени от хората на Нико Тупарев на самия плаж Листи, се откроява унищожаването и увреждането на растения от приморски ветрогон (Eringium maritimum) – защитен вид, включен в Червената книга на Република България. Поставяне на химически тоалетни, палене на огън – също абсолютно забранено, са другите грехове към природата на екипа на „Игри на волята“.

Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“
Раниците, хвърлени от оператори на шоуто „Игри на волята“, са увредили вписаните в Червената книа на България растения от вида приморски ветрогон

Телевизионната продукция вероятно ще продължи да се снима още дълго време, но природозащитниците гарантират, че няма да се откажат да преследват телевизионерите – варвари и ежедневно ще патрулират на плажовете край Ахтопол, Синеморец и устието на река Велека.

Избухна еко скандал около шоуто „Игри на волята“
Катунът на Нико Тупарев безчинства на плажа Листи – хората му са запалили огън в грубо нарушение на режима на позволени действия в защитената местност Силистар. „При този силен вятър към сушата от около 10 м/с, запаленият по този начин огън е предпоставка да стане пожар и да изгори една цяла защитена местност!“, гневят се от екосдружението „Да запазим Корал“

Грандиозният екоскандал може да окаже негативни последствия не само върху бъдещето на шоуто „Игри на волята“, но и върху Нова тв. Доскоро частната телевизия бе смятана за отговорна към опазването на околната среда най-вече заради десетките си репортажи по сигнали на природозащитници. От Нова тв обаче не отразяват безобразията, сътворени от продуцентската компания „Олд Скул“.

loading...