Невена от Сандански втора година работи в гръцки семеен хотел в Ставрос като камериерка.
53-годишната жена заминава за Гърция рано през пролетта, връща се в Сандански късна есен, а нейните работодатели в Гърция са бизнесмени от Петрич, съобщи struma.bg. Жената напуска работата си в хотел в Сандански в края на 2012 г., където е на 250 лв. заплата. Мизерията на това заплащане е основната причина тя да отиде при съседите, стана ясно от нейната изповед.
„Работя в семеен хотел в Ставрос като чистачка или ако искате, камериерка. Подсигурен ми е апартамент с кухня, спалня и удобства за престоя ми там.
Чувствам се там като у дома си, тъй като собствениците са много добри хора. След края на сезона в Гърция се върнах в Сандански и от януари до април 2014 г. работих в друг хотел, пак като камериерка, но получих до момента само половината изработени пари. Другите не се знае дали ще благоволят да ми ги изплатят. Затова и напуснах, заради нередовно плащане. Ние, гурбетчиите, се принуждаваме да си оставим семействата и домовете и да заминем да работим в чужбина, защото обещанията в нашата страна са големи, но остават само обещания”, разказва жената.Албена Денкова с трогателна изповед в ефир: Разкри коя е личната им болка с Максим СтавискиДвукратната световна шампионка по фигурно пързаляне Албена Денкова бе гост в предаването „Събуди се”…Mar 19 2018skafeto.com

Според нея, работният й ден в Гърция е нормален. Сутрин става към 8 часа и започва да пере бельото в пералнята, след което го простира. Посреща и настанява гостите, които предимно са българи от Благоевградския регион, после ги изпраща, чисти стаите и двора, който е пригоден за туристите и има всякакви удобства и скари за тях.
”Ако имам време, следобед почивам по 1 час. Когато е силният сезон, през юли и август, рядко ми се отдава тази възможност, даже нямам време и вода да пия, както се казва”, продължава разказа си Невена. Тя обаче не се оплаква, защото е отишла да работи, даже с натоварването й е по-добре, защото иначе тъгува за близките си, а в работа времето минава неусетно.
”Доволна съм, тъй като получавам заплата от чисти 700 евро. Квартира не плащам, храна ми носят всяка седмица шефовете от България… През септември, като се прибера в Сандански, защото през зимния период хотелът в Ставрос не работи, спестените пари ми стигат да изкарам нормално до пролетта, да си купя дърва за камината, дори ремонт направихме със съпруга ми Илиян вкъщи със спестеното. Така спокойно преживяваме до следващия сезон, когато пак заминавам…” завършва изповедта на българската чистачка в Гърция.
Източник e-novini.bgРазтърсваща изповед на една българска вдовица, майка на три деца, решила да дири късмет в чужбина: Работим по осемнайсет часа на ден за 600 евро, но се примирявамеАнелия Цинцарска е вдовица и майка на три деца. Далеч от семейството се чувства сама, но се бори, за…Mar 18 2018skafeto.com


loading...