Гробище на 58 кораба на дъното на Егейско море беше открито от екип от изследователи до малкия архипелаг Фурни Корсеон, Югоизточна Гърция, съобщи Евронюз. Корабите са истинска находка, тъй като в тях има стотици запазени съкровища, съобщава вестник „24 часа“. Археолозите се натъкнали на над 300 антики. Повечето от тях са древногръцки, но има също римски и византийски. Най-старите са на над 2500 години.
В повечето кораби са намерени амфори, което означава, че превозваният в тях товар е бил в течно или полутечно състояние. Най-вероятно плавателните съдове са транспортирали олио, вино, рибни сосове или мед. Учените нарекли мястото край брега на Егейско море “гробище на изгубени кораби”.
Изумително: В Егейско море откриха 58 кораба, пълни със съкровища (СНИМКИ и ВИДЕО)
Изумително: В Егейско море откриха 58 кораба, пълни със съкровища (СНИМКИ и ВИДЕО)Това момиченце си игра до езеро, намери съкровище на над 1000 години и сега го наричат „Кралицата“Най-необичайните истории често са свързани с неочаквани находки. Какво ли не са намирали хората в зе…Oct 7 2018skafeto.com

Откритието е важно освен заради множеството запазени предмети, и заради броя на намерените кораби. Състоянието им е различно, като някои са добре запазени, а други са на парчета след предполагаем удар в скалите. “Намерихме останки, които са непокътнати. Мислим, че сме първите им откриватели. За наше съжаление, те са на голяма дълбочина от над 60 метра. Има и такива, които са на по-плитко, но са в твърде лошо състояние, казва ръководителят на експедицията д-р Джордж Кутсуфлакис.
Архипелагът Фурни е комплекс от 20 малки острова, чието население днес не надвишава 1500 души.
В миналото обаче районът бил истински рай за пиратите. Те били привлечени от натоварения трафик на кораби, превозващи ценни товари, тъй като районът бил важен търговски кръстопът към Италия, Испания и Северна Африка.
Международен екип от изследователи започва работа през 2015 г., когато успяват да открият 22 кораба.
Изумително: В Егейско море откриха 58 кораба, пълни със съкровища (СНИМКИ и ВИДЕО)Несметно съкровище: Започна изваждането на руския крайцер със злато за над 130 милиарда долара на борда (ВИДЕО)Южнокорейската компания Shinil Group започна в акваторията на Японско море операцията по изваждането…Jul 19 2018skafeto.com

За 3 години броят на откритите плавателни съдове става 58. Вероятно е той да се увеличи.
“Трудно е да опиша какво вълнение изпитваме. Просто е невероятно. Натъкнахме се на нещо наистина голямо. Откритието ще промени съдържанието на книгите по история”, казва археологът Питър Кембъл. “Бих казал, че това е едно от най-големите археологически открития на века и сега можем да видим нов маршрут, който е свързвал Средиземноморието през Античността”, добавя той.
Лошото време е най-вероятната причина за потъването на толкова кораби в една и съща зона. В района се надигат внезапни бури от спускащите се ветрове от планините и е заобиколен от скалисти брегове.
Екипът, който включва археолози, архитекти, консерватори и водолази, иска да създаде център за подводна археология във Фурни за студенти, както и местен музей, където да бъдат изложени находките.

loading...