състава на хранителни продукти

Експертна група съставена от Европейската комисия е провела тестове на състава на 128 различни хранителни продукти, съобщи Нова телевизия. Изследването е било на територията на 19 страни-членки на Съюза, включително и България. За тестове са вземани детски храни и бисквити, шоколадова паста, кафе, газирани напитки, бира, маргарин, сладолед, зехтин, кисело мляко, замразени продукти, салами. Направен е анализ на 1380 проби, а продуктите са подбрани на базата на предложения от държавите членки въз основа на жалби, получени от потребители.

Резултатите показват, че 9% от сравнените хранителни продукти са се различавали по състав, въпреки че лицевата страна на опаковката им е била една и съща.

Други продукти, които имат различен състав, са със сходна лицева страна на опаковката. От Европейската комисия обаче отбелязват още, че разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават разлики в качеството. При повечето изследвани стоки съставът е отговарял на това, което пише на опаковката. 23% от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание. В различните страни от ЕС те са били различно опаковани.

Брюксел вече предприе законодателни мерки против двойния стандарт на храните. В речта си за Състоянието на съюза през 2017 г. лично председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изрази ангажираност към проблема с двойния стандарт при хранителните стоки в ЕС. Тогава комисията призовава и потребителските организации в държавите членки да продължат да тестват продуктите. А за да се подпомогне работата им, бяха отпуснати 4.5 млн. евро.

Тези продукти, които ежедневно купуваме, са много опасни за здравето ниКакто вече всеки от нас е наясно, голяма част от здравословните ни проблеми идват от храната, която …Mar 22 2019skafeto.com

„Практиката с двойния стандарт все още не представлява нарушение в законите. Тя е неприемлива за производителите, но никой производител не може да бъде санкциониран. Прилагането на правилата зависи от националните органи”, заяви в ефира на „Събуди се” председателят на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов.

По думите му двойният стандарт се е появил, защото големите концерни знаят, че у нас надзорът е по-слаб.

Ще доживеем ли края на пламовото масло в продуктите?Основното нещо, което знаем със сигурност за палмовото масло е, че то е вредно за нашето здраве, пиш…Nov 17 2018skafeto.com

loading...