Идеята за връщането на наборната военна служба, внесена от Патриотичния фронт е факт. Според тяхната парламентарна група закриването на военната служба през 2008 година било твърде прибързано, като нямало изготвен план за преминаване от наборна към кадрова служба. Това каза Красимир Каракачанов. Спред него армията ни все още е твърде назад и няма нищо общо с модерната професионална армия,

която да защити нашето отечество. ПФ предлагат 2 законопроекта – единия ще регламентира работата с резерва, а другия, който вълнува всички подрастващи – 6 месечна задължителна наборна служба за младежите с образование, а тези, които са без – 1 година. Втората служба ще се води алтернативна, с цел допълнителни знания и умения, където ще обучават момчетата така, че да могат да са полезни на обществото и да не разчитат на помощи.
Тези идеи обаче засега не са одобрени от ГЕРБ, защото няма пари за наборна армия. Вече е твърде късно за това, по-скоро трябват пари за професионалните войници в Армията. По-разумно е да се променят законите така, че младежите да се обучават доброволно, като не е задължително преди това да са били на служба или професионални войници.

loading...