Истанбул

Опасност от сериозни земетресения в България на този етап няма. Това увери ръководителят на департамента по сеизмология в Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. Емил Ботев.

Той призова жителите на Бургас, Варна, Ямбол и Кърджали, където днес се усетиха вторични трусове от земетресението в Истанбул, да не се притесняват.

„Бургас не е земетръсен регион, а разломните системи около него са доста по-далеч. Така областта може да се определи като „асеизмична“ или несеизмична. Тук говорим за територията на юг, защото около носовете Емине и Калиакра, все пак можем да говорим за по-сериозни трусове. Но на този етап опасност няма“, обясни проф. Ботев.

Той категорично заяви, че опасност от трусове, които да нанесат щети по инфраструктурата у нас, няма. Не толкова розова обаче е картината в съседката ни.

Според сеизмолог №1 в България в недалечно бъдеще в Истанбул ще има много силно земетресение, което би трябвало да бъде по-сериозно усетено и със сериозно въздействие на нашата страна. „Под „сериозно” имам предвид това, че може да доведе до силни разлюлявания, счупени прозорци и падане на елементи от покривно пространство. Но това само в случай, че магнитудът е около 7 и по-голям”, обясни още Ботев.

Днес турските медии съобщават, че двама души са починали и 43-а са ранени във вчерашното земетресение с магнитуд 5.7 по Рихтер (според обсерваторията Кандилли трусът е бил с магнитуд 6), което разлюля мегаполиса Истанбул.

Жертвите са починали от сърдечен удар, а пострадалите са леко ранени докато бягали, за да се спасят.

По-рано президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи за 8 ранени.

От обсерваторията Кандилли съобщиха, че земетресението е било с епицентър в Мраморно море на 14 километра дълбочина, край град Силиври, който е на 75 километра от Истанбул. Директорът на обсерваторията предупреди за очаквани вторични трусове, затова гражданите не трябва да влизат в повредените сгради.

Трусът, който продължи около 15 секунди, разлюля много силно сградите в Истанбул. Хиляди хора се втурнаха на улицата, изпразниха се учреждения и молове.

Телевизия Си Ен Ен Тюрк съобщи, че са били повредени много стари сгради, главно по морското крайбрежие.

Евакуирани са болница, 6-етажен блок и обществена сграда. В районите Авджълар и Силиври са се срутили две минарета на джамии.

Според Кандилли, след първия трус са последвали 28 вторични труса с интензитет до 3.5 по Рихтер.

Помощникът на Ердоган – Фуад Октай, на пресконференция посочи, че няма нужда от прекъсване на учебните занятия и петък ще бъде учебен ден.

Населението от редица квартали на града прекара нощта на открито.

Кметът на Истанбулската голяма община Екрем Имамоглу каза на пресконференция, че се осигуряват храна и необходимите консумативи за гражданите, които са навън. Екипи на гражданска защита също са осигурени, разпратени са и извън града.

Имамоглу заяви, че действията след труса са сериозно свидетелство дали мегаполисът е подготвен да посрещне по-голямо земетресение, за каквото учените бият тревога в последно време.

На журналистически въпрос има ли опасност от нови трусове в Истанбул, Имамоглу каза, че „не може да се каже, че има, но не може да се отрече, че съществува такава опасност, както преди два дни, така и сега. Важното е сградите да са здрави“.

Според Имамоглу, не достигат т.нар. открити места за събиране на хората, които да са съоръжени с походни кухни, вещи от първа необходимост. В мегаполиса са оборудвани около 800 такива съоръжения, но те би трябвало да бъдат най-малко две хиляди, посочи той.

Кметът на населения компактно с български изселници квартал Авджълар, който най-много бе пострадал при земетресението от 1999 г, каза, че превантивните мерки не са достатъчни.

Рискови сгради, липса на съзнателност и отговорност сред гражданите, липса на координация между институциите и гражданите са основните недостатъци, които спешно трябва да се преодолеят, каза кметът.

loading...