увеличение на пенсиите

Социалната пенсия за старост става по-висока от 1 юли. Тя се увеличава със 7 лева до 132 лева и 74 стотинки на месец. НОИ ще преизчислява служебно пенсиите на работещите пенсионери, съобщава dnes.dir.bg. Очаква се правителството да одобри промяната на днешното си заседание.Комунистите задигат над $2 млрд. пенсии, натрупани до 1944 г.Братът на легендарния топполицай Никола Гешев – Емануил, не успява да спаси пенсионните вноски, натр…Apr 7 2019skafeto.com

Решението е заради вече одобреното с бюджета за тази година увеличение на всички пенсии с 5,7% от 1 юли. Влиза в сила изчисляването на пенсиите по две методики. От началото на следващия месец се вдига и таванът на пенсиите. Така най-високите доходи на възрастните хора вече ще са до 1200, а не както сега – 900 лева.

Промяната ще засегне над 136 хил. пенсионери. Причината е, че вдигането на социалната пенсия води до увеличаване на размерите на пенсиите, несвързани с трудова дейност, които се определят от този размер. Това са пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персонална пенсия.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе също така до повишаване и на добавките, които се определят в процент от нея.
От 1 юли минималната пенсия ще стане 219,43 лв. Средната пък ще достигне 386,27 лв., което е с 23,45 лв. повече от тази година. Социалната пенсия за старост от 1 юли ще се вдигне от 125,58 на 132,74 лв. Таванът на пенсиите ще се вдигне от 910 лв. в момента на 1200 лв.

Във вторник пък ще бъдат обнародвани в “Държавен вестник” промените в КСО. Така хората ще могат да избират по коя формула да се пресмята индивидуалният им коефициент за пенсия в следващите 4 г. Ако искат да се пенсионират по старите правила, трябва да го посочат в новите заявления. НОИ автоматично ще изчислява пенсията в двата варианта и ще дава по-високата.Важно за третата възраст: И не само заради пенсиите ще става злеНа 4 декември 1890 г. вдовицата на свещеника Димитър Здравков, който е служил 17 години – 15 години …Mar 21 2019skafeto.com


loading...