Какво става в Нова телевизия и БТВ, кой ги владее, кой е собственик, кой определя редакционната политика?
Ситуацията в двете най-големи електронни медии е повече от странна, показа проверка на агенция ПИК.
Едната – Нова, е продадена на чешкия милиардер Келнер, но КЗК отхвърли сделката. Във владение формално са старите шведски собственици от MTG.
Втората – БТВ, е в процес на продажба от американския собственик „Тайм Уорнър“, обявена е индикативна цена, само че сделка все още не е реализирана.
„Всички сме в разкрачено положение, в период на безвластие. Няколко лобита се боричкат за влияние, а често журналистите си правят, каквото поискат“, обобщават ситуацията дългогодишни служители на двете телевизии, пожелали анонимност по обясними причини.Кирил Домусчиев и „Ню имидж“ в битката за БТВ: Сделката е на финалната права, мизата е 180 милиона евроБитката за собствеността на БТВ навлиза във финалната си права, съобщи агенция ПИК, като се позова н…Jun 13 2018skafeto.com

По информация на ПИК чехът Келнер едва ли някога ще успее да влезе в Нова тв. За това е взето политическо решение на най-високо равнище. Притесненията сред управляващите са, че Келнер може да заяви политически амбиции и да инженерства на нов партиен проект, както е правил в други държави.
За чеха ще остане мобилният оператор „Теленор“, а цената от 185 милиона евро за Нова ще бъде приспадната от общата сделка.
В момента нюзрумът на Нова телевизия е под контрола на бизнес лобито около ДПС – през шефката на новините Вяра Анкова, и на ГЕРБ – през шефка на борда на директорите Силва Зурлева, обясниха пред медията ни няколко независими един от друг източници.
Влиянието на тъй наречените „протестъри“ е почти изцяло неутрализирано след отстраняването на Ани Цолова от сутрешния блок и Милен Цветков от вечерния блок.

Партньорът на Цолова – Виктор Николаев, е като подменен. Въпросите му изцяло са изгубили остротата си. Темите в „Здравей, България“ се въртят предимно около социално-битови сюжети, политиката и двуострите сблъсъци със събеседниците са рядкост.
„За ГЕРБ и ДПС е най-добре ситуацията да си остане такава, поне до евроепейските и местни избори догодина. Те ще тупат топката, ще бавят изясняването на собствеността, защото държат пълния контрол в новините и публицистиката. Междувременно цената ще падне от 185 милиона до под 100 милиона евро и ще им бъде лесно да си я купят окончателно от шведите“, подсказват източниците на ПИК.
Обратна е картината в конкурентната БТВ, където на власт видимо е кръгът „Капитал“ – през сутрешния блок, предаването на Светослав Иванов „120 минути“ и сутрешния уикендов блок на Жени Марчева. Позициите на „Капитал“ и подсъдимия Иво Прокопиев в медията са гарантирани през шефа на новините Венелин Петков и неговата заместничка Гена Трайкова.Николай Бареков скочи на Слави Трифонов, олигархията и грантаджиите – пътувал ли е Брегович със самолет на ДомусчиевЕвродепутатът Николай Бареков влиза остро на Слави Трифонов, олигархията и грантаджиите, разпростран…Aug 3 2018skafeto.com

„Реалният шеф на телевизията е Венелин, собствениците не се интересуват от нищо друго, освен от продажба“, твърдят журналисти от БТВ.
Ситуацията е притеснителна за правителството, което търси варианти преди изборната кампанията догодина.
Според най-популярната версия като кандидат за БТВ съвсем скоро ще се позиционира близкият до ГЕРБ и ДПС олигарх Кирил Домусчиев, собственик на „Лудогорец“, председател на КРИБ и акционер в сянка в няколко медии.
Домусчиев щял да играе заедно с американски инвестиционен фонд, каквато е стандартната схема. Предполагаемата цена на сделката варира между 150 и 180 милиона евро.
„Домусчиев няма да купува за себе си, а за хората над него. Той е просто касичка„, съобщават посветени.
И обобщават: и „Ню Имидж“ да е, и Домусчиев да е, крайният собственик ще е все един и същ!


loading...