На китайските учени, които се занимават с влияние, е известно, че за да преодолее пропастта в доверието, Китай все повече използва стратегия, която може да бъде буквално преведена като „вземане на лодка под наем, за да отплаваш“ (jie chuan chu hai)

Китай успешно внуши своята гледна точка в Централна и Източна Европа по отношение на събитията в Хонконг. Умело използва парите, медиите и политиците в своя полза.

Древният китайски военен стратег Сун Дзъ е казал, че е по-добре да се „атакува умовете“ на жителите в един град, отколкото самия град. Китайската народна република (КНР) е доста запален ученик на Сун Дзъ. Използва медиите и социалните мрежи, за да „атакува умовете“ и да спечели сърцата на европейците по доста умел и досега недооценен начин.

Основен пример за стратегията на Китай за доминиране на дискурса в медиите в Европа са опитите му да промени фокуса на продължаващите протести в Хонконг. Организацията „Китайските наблюдатели в Централна и Източна Европа“, мрежа от китайски специалисти в региона, откриват нещо много интересно.

По време на протестите в Хонконг от август до октомври посолствата на КНР в Централна и Източна Европа се обърнаха доброволно към местните медии. Това е доста рядко срещано явление. Предложението им е да публикуват официалната позиция или интервю с ръководителят на китайското посолство в съответната държава. Пекин иска да посочи официалната „истинска история“ за протестите.

Протестите и безредиците в Хонконг продължават (Снимки)Полицията използва сълзотворен газ във вторник сутринта, за да разпръсне участниците в протести близ…Nov 12 2019skafeto.com

Позицията на Пекин в европейските медии

В Чешката република посланикът на Китай Джан Дзиенмин написа кратък коментар, осъждащ хонконгските протести. В него се споменава и чуждото влияние зад протестиращите. Текстът беше публикуван в „Parlamentní listy„, алтернативен, но четен новинарски сайт.

В Латвия временно изпълняващият длъжността ръководител Сун Инлай даде интервю по въпроса пред „НРА„. „НРА“ е един от най-големите вестници в страната.

В Естония мнението на китайския посланик беше публикувано в „Postimees„, най-големия вестник в страната. „Vilniaus diena“ в Литва също публикува подобен материал, подписан от посланика. Лявата медия в Полша, „Trybuna„, и крайно лявата медия в Словакия, „Нове Слово„, също публикуваха материали. Всички те бяха подписани от съответните китайски посланици, критикуващи протестите в Хонконг.

Нещо повече, в словашкия икономически ежедневник, „Trend“, беше публикувана платена статия (рекламна) по същия въпрос от Лин Лин, посланикът на КНР в Словакия. Освен в страните от Централен и Източен ЕС, подобни статии са открити и в медийните издания в Северна Македония, Босна и Херцеговина и Черна гора.

Това, което някои статии в горепосочените медии имаха общо, бе визия към „светлото“ или „по-доброто бъдеще на Хонконг“, което ще последва, ако и когато протестите спрат.

Интересното е, че тази идентична фраза е открита в чешки, естонски, латвийски, северно-македонски, полски и словашки статии. Това разкрива координирани усилия за разгръщане на събитията в полза на дискурса на Китайската комунистическа партия.

Как властта на Китай контролира Тибет чрез приложение за чатВсички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които се излагаме, споделяйки информация и л…Aug 2 2019skafeto.com

Медийните издания, в които бяха публикувани про-китайски гледни точки за протестите в Хонконг, варираха от алтернативни до мейнстрийм медии. Висок процент от тях заемат ляво-ориентираните издания.

Делът на статиите, публикувани във формални търговски раздели, беше сравнително висок. Това е доказателство, че редакторите са забелязали липса на достоверност и правдоподобност на текстовете.

Освен това, серия от интервюта с журналисти в Естония разкрива, че позицията, публикувана в естонското издание Postimees, е вероятно договорена от пи ар компания, наета от китайското посолство. Подобна стратегия за наемане на компании за връзки с обществеността, за да се достави съобщението на Комунистическата партия на Китай до европейската общественост, не е потвърдена (все още) при другите медийни субекти.

Самият инцидент обаче представлява доста обезпокоителен пример за това колко далеч Китай е готов да отиде, за да „избели“ действията си в Хонконг.

На китайските учени, които се занимават с влияние, е известно, че за да преодолее пропастта в доверието, Китай все повече използва стратегия, която може да бъде буквално преведена като „вземане на лодка под наем, за да отплаваш“ (jie chuan chu hai).

Тя има за цел да идентифицира търговски обекти, които биха могли да пренасят съобщения от името на Китай. След това се формира вид партньорство чрез придобиване на компанията/организацията или само споделяне на съдържание.

Биографията на Мао Дзъдун – бащата на съвременния КитайМао Дзъдун – (26.12.1893г. – 09.09.1976г.), бащата на съвременния Китай, не се помни само с въздейст…Nov 25 2019skafeto.com

Тази стратегия за „вземане на лодка под наем“ е идентифицирана в региона на Централна и Източна Европа чрез проект „ChinfluenCE“. Екипът на проекта извърши мащабно картографиране на медийните издания и тяхното отразяване за Китай в икономически и политически план. „ChinfluenCE“ анализира еволюцията на дискурсите в чешки, словашки, полски и унгарски медии през периода от 2010г. до средата на 2017г.

Анализът на дискурса разкри нещо тревожно. През 2015г., когато уж частната китайска компания „CEFC“ инвестира в чешката компания „Empresa Media“, тонът на репортажа от двете му медии („TV Barrandov“ и списание „Týden“) се промени рязко.

Преди придобиването медиите издаваха смесица от положителни, отрицателни и неутрални репортажи за Китай. От деня на придобиването обаче те започнаха да отразяват Китай само в положителна светлина. Отрицателните и неутралните репортажи изчезнаха напълно от медийния поток.

Промени се не само тонът, но и фокусът, свързан с Китай. Особено по телевизията „Barrandov“. Това е телевизията, известна със седмичните интервюта с чешкия президент Милош Земан, който положително настроен към Пекин. След китайската медийна инвестиция, президентът започна да говори и на теми, свързани инициативи „Един пояс, един път“ и „17+1“. Честотата на включване от страна на президента в медията е завидна в сравнение с 40 други чешки медии – държавни и частни.

Ако директното придобиване не е възможно, Пекин използва тактики за споделяне на съдържание. В Чешката република, във връзка с 70-годишнината от установяването на двустранни дипломатически отношения, китайското посолство представи текст от осем страници към местния ежедневник „Právo“.

Разделът бе неясно обозначен като „тема и комерсиална добавка“. Статиите бяха изключително положителни за Китай. Бяха подписани от репортерите на всекидневника, като лесно подвеждаха читателите да мислят, че тази „добавка“ е обичайното отразяване на медията.

Към протестите в Хонконг се включиха днес и държавните служители (ВИДЕО)Днес държавните служители също се включиха към протестите в Хонконг. Спорен законопроект предизвика …Aug 2 2019skafeto.com

Въпреки многобройните гореспоменати случаи, някои от тях добре документирани, политиците в Европа все още не смятат медиите за стратегически предимства. Също така и не си дават сметка колко лесно чуждото влияние може да превърне медиите в платформи за недемократични изказвания и философия.

Тези изказвания биха могли да окажат ефект за по-нататъшното разделяне на обществото. Изложени на риск ще се окаже прозападната и проевропейската външна политика. С течение на времето мнозиха биха били склонни да подкрепят икономическите и политическите интереси на авторитарните режими.

Гореизброените прецеденти относно начина на отразяване на събитията в Хонконг по европейските медии са показателни. Политиците в ЕС трябва да ги приемат като аларма преди да е станало прекалено късно.

Може да се твърди, че механизмът за пресяване на инвестициите, приет от ЕС през април, цели именно да защити медиите от чуждестранно враждебно влияние и поглъщане. Механизмът обаче е недостатъчен, тъй като само засича, но не блокира нежелани инвестиции в медийния сектор.

Националните механизми за пресяване на инвестиции и други правни регулации, заедно с психологическа настройка към разбирането на уязвимостта на медиите са от ключово значение.

Военни развяват знамена в близост до Хонконг. Пекин ще нахлуе ли?Все повече военни и полицейски части са разположени в близост до Хонконг през последните няколко дни…Aug 15 2019skafeto.com

loading...