https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Омбудсманът Мая Манолова води тежки битки с монополистите, които тровят живота на българските граждани. Две от тях са най сериозни – с енергоразпределителните дружества (ЕРП) и с произвола на Частните съдебни изпълнители (ЧСИ). В борбата с първите на помощ й се притече политологът Евгений Дайнов, който нагледно ни показа как човек не само може да се избави от често раздутите сметки на посредниците в търговията с електроенергия, но и да ги накара те да му плащат. Евгений Дайнов вече от една година е свободен от монопола на електроразпределителните дружества в къщата си в с. Миндя, близо до Велико Търново и реши да покаже предимствата на захранването с ток от слънцето. Къщата на Дайнов в селото побира 17 души и освен за лампите и контактите, използва електричество за 3 бойлера, 2 хладилника, печка и телевизори.
Идеята за електричество от слънчева енергия му идва още преди 10 г., когато ЕОН разпределя тока в района. Дайнов забелязва, че „всеки път, в който изляза два поредни дни да говоря по телевизията, сметката ми за ток скача от обичайните 17-20 лв. на близо 100 лв., стигало се е и до 140 лв. Това се случваше в продължение на три години. Аз пък пишех статии във вестници, изрязвах статията ми за тях, прикрепях я към едно гневно писмо и чак тогава сметките ми падаха.“ Тогава той решава да се откъсне от ЕРП-то, започва да се интересува от начините сам да произвежда тока, който използва и решава да сложи соларни панели в двора на къщата си.

Мая Манолова за жестоката война срещу ЧСИ: Атакуват ме всякакви, дори от НПО „Синята планета“!В парламента се наблюдава ожесточена съпротива срещу опитите да бъде спрян произволът на Частните съ…Sep 22 2017skafeto.com

„Някога да се откачиш от монополиста струваше 40 000 лв., а документацията беше огромна. С годините обаче цената стремително падна надолу – близо с 30% на година, а същевременно ефективността на панелите се увеличава. С времето и нужната документация се промени, и процедурата стана по-лесна. През 2016 г. цената беше колкото една кола на старо – под 10 000 лв.“, разказа политологът.
Ползите от собствения ток са много, признава той. От една страна токът му никога та спира – нито през лятото, нито през зимата, когато започнат големите снеговалежи и започнат авариите.
„Когато имаше аварии през зимата и токът спираше, запалих всички лампи в къщата, за да видят хората, че само при мен свети. Много е важно в живота си човек да не зависи от хора и фактори, върху които няма влияние“, заявява Дайнов и допълва, че електрическата му енергията винаги е с мощност от 220 волта, а не както е в повечето села – около 180, което създава проблеми с уредите.

Друг съществен плюс на системата е, че вече има разработено мобилно приложение, което показва в реално време какво количество ток се произвежда, използва, отива в батерията и колко точно излишък има, който отива в мрежата. Освен това приложението съдържа и исторически данни, което позволява на всеки потребител да види какво количество от енергията му ще бъде закупено, обясни Красен Матеев – един от експертите, работили по соларната система на Дайнов.
Построяването на система с подобен размер отнема около седмица, а освен за електричество, политологът използва съоръжението като готина хипи беседка, където кани приятелите си.
Въпреки това „домашните електроцентрали“ имат своя малък недостатък – трябва да подпишеш договор с ЕРП и когато токът от соларните панели не стига, трябва да използваш тока на дружеството за нуждите си. Но и този договор има свой плюс – неизползваната енергия от панелите влиза в мрежата, която по закон дружеството е длъжно да купува. Дайнов се похвали, че неизползваната енергия през годината му носи близо 1000 лв. доход.
Единственото, което не обичат соларните панели, пък е мъглата. Дали ще вали дъжд или сняг върху тях – те не спират да работят, разказва ни Дайнов.
Наред с всички изброени дотук предимства на собствената енергия, политологът изтъкна най-важната: „Това е една свобода повече, една зависимост по-малко. Исках да покажа на българския народ, особено на хората по селата, че могат да бъдат независими“, завърши той.Мая Манолова разкри в ефира: Дъщеря ми си купува памперси от чужбина! И шоколадът във Виена е различен от този в БългарияМая Манолова изказа остра позиция по горещата тема с двойния стандарт и предлаганите от големите тър…Sep 19 2017skafeto.com