Новото международно летище в столицата Луанда се строи от вече 15 години и все още не е завършено. Няма и яснота кога ще може да бъде открит. Разходите за бюджета са нараснали от 300 милиона до 9 милиарда щатски долара. Мнозина смятат, че това летище вероятно ще се превърне в един от най-големите незавършени проекти в Африка.

Според съобщения на чуждестранни медии, строителството на летището в столицата на Ангола е предприето през 2004 г. от тогавашния президент на страната Жозе Едуарду дос Сантос. Проектът е даден на базираната на Каймановите острови компания „Китайски международен фонд“ (China Investment Fund, CIF) и бразилската строителна компания „Одебрехт“ (Odebrecht). Летището има общо 31 изхода за самолети и се очаква да обслужва 13 милиона пътници годишно. Първото планирано откриване на летището бе за 2015/2016 г. и по-късно беше отложено за 2017 г.

Поради дефекти в дизайна и проблеми с качеството, първоначалният изпълнител Китайски международен фонд беше заменен от Корпорация за авиационна индустрия на Китай (Aviation Industry Corporation of China, AVIC). През 2009 г. строителството беше спряно поради финансови затруднения. В допълнение, анголските строителни работници протестираха, че се наемат предимно китайски работници за проекта.

Дизайнът на летището обаче е остарял и неговите функции и техническо оборудване не могат да отговорят на настоящите нужди. Следователно откриването беше временно отложено за 2023 г. Преди това чертежите на дизайна трябваше да бъдат актуализирани.

Китай постави нов рекорд с архитектурно чудо (ВИДЕО)Китай постави рекорд като пусна нов, тип „висящ мост“ в град Баодин, провинция Хъбей. Мостът е с общ…Aug 4 2019skafeto.com

Анголският журналист Рафаел Маркес заяви пред „Гласът на Германия“, че първоначално се очакваше проектът да струва 300 милиона долара. Сега цената се е вдигнала до 9 милиарда долара.
Ако не е завършен навреме, се очаква крайната цена да се увеличи.

Макс каза, че този проект има малко значение, а в същото време прави Ангола силно задлъжняла. Разглеждайки внимателно проектите, които са завършени, обществеността ще открие, че проектът е основно чрез заем. В един момент Китай ще поиска да получи обратно средствата.

Китай допринася за сериозната корупция в Африка

През последните години Пекин инвестира много в инфраструктура в Африка. Свен Грим, политолог от Германския институт за развитие в Бон, посочи, че Китай има силен интерес да инвестира в Африка. Страна обаче има основен принос за сериозната корупция на континента.

Макс смята, че изграждането на международното летище в столицата Луанда е изцяло проект, насочен към кражба на пари.

Как властта на Китай контролира Тибет чрез приложение за чатВсички много добре знаем за рисковете от наблюдение, на които се излагаме, споделяйки информация и л…Aug 2 2019skafeto.com

Американският държавен секретар Помпео веднъж категорично изтъкна, че корозивният капитал на Китайската комунистическа партия ще донесе корупция.
Той също изтъкна, че проектът за изграждане на язовира на „Водноелектрическата централа Кока Кодо Синклер“ в Еквадор е ясно доказателство за това.

В края на октомври 2018 г. Помпео спомена въпроса за подкупната дипломация в Пекин по време на интервю. Той каза, че Китай има практиката да обменя подкупи с други висши ръководители за инфраструктурни проекти. Тези проекти, разбира се, накърняват интересите на хората в страната. Идеята на Китай е да се използва „хазната за насърчаване на империята“ и според него практиката е доста неблагоприятна за всяка държава.

На 12 април Помпео отново спомена този въпрос, когато посети Чили. Той каза, че когато Пекин прави бизнес на място като Латинска Америка, той има тенденция да вкарва корозивен капитал в икономическата жизнена линия на региона. Това накрая води до корупция и ерозира доброто управление в целия регион.

Китайците нямат стигане – вижте как се строи мост с уникална супермашина (ВИДЕО)Китайците отново показаха защо правят истински чудеса, а икономиката им бележи рекордни ръстове и пр…Sep 4 2019skafeto.com

loading...