Георги Рачев

И тази година май се показва като типичен пролетен месец. Прогнозите на синоптиците сочат, че ще станем свидетели на много промени на времето, като слънчевите дни ще се редуват с периоди, обозначени с жълт и оранжев код за опасни явления.

След 15 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред агенция „Фокус“.

Той уточни, че местата и вероятността могат да бъдат прогнозирани два дни преди това. „Следващата сряда, когато се очакват по-ниски температури, и евентуално след сряда от четвъртък към 20 май има възможност за развитие на купесто-дъждовна облачност и падане на градушки“, обясни проф. Рачев.

Климатологът коментира, че градушките са типично явление за климата на България, като месец май и първата половина на юни е върхът на сезона на градобитността. „Страната ни е градобитна. Всяка година се отчитат градушки.

Това, че през май има градушка, не е нещо изключително“, поясни Рачев. „Доколкото може да се търси хубавото в лошите моменти на времето, това е, че в България градушките нямат повсеместен характер и са общо взето локални.

Може да има градушка в едната част на селото, а в другата да няма. Градушката обикновено се явява на ивици„, каза климатологът.

„Затова преди години, когато бях сред селскостопанските труженици, които ги карах да си уедряват земята, един дядо ме светна и ми каза, че съм доста млад и не знам какво е на село.

„Ние нарочно взимаме ниви в различните краища на селото, та като падне градушка, някоя от нивите да се запази и по този начин загубите да бъдат по-малки“, разказа проф. Рачев.Проф. Георги Рачев с отлична новина за Великден и ранна прогноза за майЗадава се серия от празнични дни и плановете за почивка излизат на дневен ред. Едно от важните услов…Apr 23 2019skafeto.com


loading...