Георги Рачев

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Поройните дъждове, които от няколко дни се изливат над България, притесниха сериозно много хора. Особено онези, които са избрали месец юни за годишната си ваканция и отдих край брега на морето. Дали това е грешка обясни известният климатолог проф. Георги Рачев.Георги Рачев: Юни започва смутно – какво ще е времето през първия летен месецЮни е първият летен месец, който се характеризира като отпускарски и много от нас вече стягат куфари…May 30 2019skafeto.com

Още преди седмица предупредихме, че настъпва един грозен период от петък до петък и наистина това време ще продължи до четвъртък включително. Това каза климатологът проф. Георги Рачев пред Нова телевизия. „Няма студени и топли фронтове. Над България е сравнително ниско атмосферното налягане със студ във височина, което дава възможност на купесто-дъждовните облаци.

Те бяха брутални вчера между Пловдив, Пазарджик и Стара Загора, където нанесоха големи щети. Пострадаха много и Ботевград и Велико Търново. В Пловдив валежите достигнаха над 100 л/кв.м, т.е. в продължение на 6-7 часа се изваля месечната норма за областта”, обясни той. „До четвъртък е напълно възможно отново да има наводнения”, каза още проф. Рачев.

Климатологът обясни, че е възможно да се вдигнат нивата на реките в цяла Тракия. „Това е голямата опасност, защото в Тракия от петък до днес сутринта на много места валежите са сумарно над 200 л/кв.м. Това са за два дни три пъти месечната норма за валежи. Всичко това се отводнява в Марица. Службите, които са отговорни, е хубаво да го правят денонощно, за да не се окажат хората неподготвени.

Отново ще бъдат съсредоточени валежите – за малко време, големи количества”, каза още проф. Рачев. По думите му, до четвъртък тези проблеми ще продължат. „От четвъртък ни почаква едно успокояване на времето. Не че няма да вали. От петък събота и неделя – по спокойно време и доста по-топло. След което ни очаква един период типично лятно време – сутрин слънце, следобед гръмотевици.

До обед ще бъде много хубаво времето, както беше и през последните дни“, обясни климатологът. „За море става, защото в момента водата вече е над 20 градуса. За море ще става от средата на месеца при всички положения“, каза ще той. „По нашето Черноморие се очаква да бъде по-сухо и по-невалежно“, прогнозира климатологът.Проф. Рачев с ранна прогноза за лятото и най-доброто време за мореЛятото чука на вратата и много от нас вече правят плановете си за дълго чаканата ваканция. Известния…May 15 2019skafeto.com