Лаура Кьовеши

Румънката Лаура Кьовеши ще оглави Европейската прокуратура, която започва работа през 2021 година. Няколко европейски издания поставят акцент върху факта, че Кьовеши добре познава проблемите на държавите от Средна и Източна Европа – и сигурно сърцато ще се бори срещу корупцията и автокрацията. Германският Die Welt пише:

„Над 60% от румънците имат доверие на Кьовеши, показват допитвания, които изнасят и цифрата за доверието към парламента: 11 на сто. Най-вече корумпираните елити в Източна и Средна Европа се опасяват от истинско политическо земетресение след избирането на Кьовеши. На пръв поглед този избор изглежда като жест към региона, който се смята за подценен – та нали Кьовеши е от Източна Европа. Всъщност обаче тя най-вероятно ще пипа с много по-здрава ръка от всеки западноевропеец, когато става дума за сложните оплетености на източноевропейските политици и техните бизнес приятели. Просто защото от опит добре познава тамошните привички, а и никой не може да я обвини, че е някаква „арогантна западноевропейка“, коментира Die Welt.

Нинова: Миталов не е най-голямата корупция в държаватаЗакъсняваме с процедурата за българските делегирани прокурори в Европейската прокуратура. Това обяви…Feb 9 2020skafeto.com

На същото мнение е унгарски опозиционен вестник: „Европейската прокуратура беше създадена, за да разследва престъпления във връзка с европейските помощи. И не е чудно, че срещу Кьовеши най-упорито се противопоставят тъкмо правителствата на източно- и средноевропейските страни, които особено бият на очи при разхищаването на публични средства. Унгария изобщо не се присъедини към Европейската прокуратура, но сигурно ще изпадне в конфузно положение, когато Кьовеши със свойственото си настървение на булдог започне да се рови в усвояването на европейски пари от зетя, бащата, старите приятели и партийните другари на Виктор Орбан. По правило автократичните режими се провалят не поради липса на демокрация, а заради корумпираността на политическите елити. В Будапеща, Прага, Варшава и София, където са подслонени най-ожесточените противници на Кьовеши, това е добре известен факт“, пише изданието, предава Дойче веле.

EuroNews: В България управляващите се страхуват от КьовешиМного граждани на ЕС и експерти в областта на правовата държава се надяват, че създаването на Европе…Feb 9 2020skafeto.com


loading...