Орлетата на Борисов Манолова жалба
Мая Манолова

Доскорошният омбудсман на Републиката и настоящ кандидат за кмет на София на местни избори следващия месец Мая Манолова разкри пред журналисти, че ще „постави в плик“ фирмата, която ще спечели една от „бързите“ поръчки на Столична община за закупуването на електробуси.

Припомняме, преди дни Манолова даде за пример обществената поръчка за сметосъбиране и извозване за 500 млн. лева, обявена в навечерието на изборите, при положение, че договорите със сегашните сметопочистващи фирми изтичат догодина.

По думите й „бързите поръчки“ този път са за обществените поръчки за закупуването на електробуси и електрически микробуси, като офертите трябва да бъдат отворени на 23 и 24 октомври, буквално дни преди изборите на 27 октомври.

Манолова подчерта, че тези покупки са в интерес на столичани, защото транспортът до метрото в големите столични квартали трябва да става по този начин. Тя запита защо обаче обществените поръчки ще бъдат отворени два дни преди изборите.

Едната обществена поръчка е трябвало да бъде отворена на 9 октомври, но с промяна на параметрите на процедурата Столичното транспортно дружество насрочва датата за 23 октомври, разкри Манолова. Според бившия национален защитник става въпрос за харчене на огромен ресурс, който ще се изразходва непрозрачно за това какви електробуси да бъдат закупени.

Манолова недоумява защо за най-големите квартали се предвижда закупуването на електрически микробуси с девет седящи места. Представете си колко души могат да бъдат превозени в микробус с 9 седящи места, изтъкна тя. Според нея условията в двете обществени поръчки са ограничителни и според експерти те са подготвени за определени кандидати.

Кандидатът за столичен кмет разкри, че е готова да „постави в плик“ кандидата, който ще спечели едната поръчка, която е пренасрочена от 9 за 23 октомври, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения спечелил кандидат. Според нея, ако нещата бъдат оставени така непосредствено преди изборите, въпросът може да бъде необратимо решен и няма да има време да стане скандал с кандидата.

„Не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята общинска листа в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет. Мисля, че това не е почтеното отношение към столичани, за да се използва общината за предизборна кампания“, атакува Манолова настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова.
Мая Манолова: Ще отвоювам София! Със страх и лъжа не се управляваОмбудсманът Мая Манолова депозира оставката си като омбудсман в деловодството на Народното събрание.…Sep 3 2019skafeto.com

loading...