Преди броени дни в болница „Надежда“ се е родило момченце, което е получило шанс за живот благодарение на операция по разделяне от своя паразитен близнак, съобщи Би Ти Ви. Операцията е извършена от д-р Кристина Чачева и нейния екип.
Операцията е извършена вътреутробно. В утробата на майка си то споделя обща плацента със своя еднояйчен близнак без сърце – т. нар. „паразитен близнак”.
Тъй като единият близнак няма развити сърдечни структури, другият го кръвоснабдява и по този начин с напредване на бременността и наедряване на паразитния близнак здравото бебе е изложено на сериозна заплаха да развие на сърдечна недостатъчност.Светилото в медицината проф. Цветомир Луканов: От ученик в Троян до главен лекар в ХайделбергТой е българинът, който оперира детските сърца в Германия, но въпреки това казва, че много се гордее…Jul 2 2018skafeto.com

Състоянието е изключително рядко и по тази причина този вид операции се извършват рядко, каза д-р Чачева в предаването „Тази сутрин” на bTV.
За да се спаси здравото бебе, е предприета вътреутробна операция в 15-ата седмица от бременността. След успешната вътреутробна операция бременността е проследена от екипа на д-р Чачева и благодарение на общите им усилия бебето се ражда здраво и доносено в 38-ата гестационна седмица.
Източник petel.bgНашенец от Чикаго написа най-тежката диагноза за България: Аз съм лекар! Виждам смъртта на един народ”Аз съм лекар. Виждал съм как умират хората. Днес наблюдавам смъртта на един народ. Няма голяма разл…Jun 25 2018skafeto.com

loading...