Испания се готви да посрещне опустошителна гореща вълна, която ще вдигне температурите над 40 градуса на по-голямата част от полуострова и Балеарските острови. Националната метеорологична служба издаде предупреждение към жителите на страната да се готвят за рекордни жеги тази седмица, съобщава агенция „Блиц“. Гореща въздушна маса, нахлуваща от Африка, ще покачи средната температура с цели 10 градуса на Иберийския полуостров в сряда. Метеоролозите смятат, че горещата вълна ще продължи до неделя.Проф. Георги Рачев с притеснителни новини за лятотоТакова е времето през юни, защото това е най-бурният месец с най-много валежи. Валежите са кратки, н…Jun 10 2019skafeto.com

Североизточната част на страната ще бъде по-тежко засегната в сравнение с южните региони Екстремадура, Андалусия и Мурсия, които традиционно са по-горещи. В Сарагоса и Логроньо живакът ще удари 45 и 44 градуса по Целзий, докато в Севиля ще се наслаждават на доста по-поносимите 35 градуса. В петък Мадрид ще се пържи на 41 градуса. В Майорка и останалите Балеарски острови във втората половина на седмицата ще е около 35 градуса.

Метеорологът Силвия Лаплана обяви пред местна телевизия: „Адът идва“.
Единствените места, които ще бъдат пощадени, са намиращите се на северозапад Галисия, Астурия и Кантабрия, както и отдалечените Канарски острови, където дори се очаква дъжд. Горещата вълна ще засегне голяма част от Западна Европа. Предупреждения за опасното време са издадени във Франция, Италия, Швейцария, Германия и Белгия. За лош късмет, заради високата влажност температурата от 40 градуса по Целзий ще се усеща като 47.

Франция е обхваната от гореща вълна с температури над 40 градуса по Целзий тази седмица – потенциален рекорд за юни, информира Би Би Си. Днес температурите се очаква да достигнат 35 градуса по Целзий и повече. Метеоролозите прогнозират най-високите температури да бъдат отчетени в четвъртък и петък. Най-засегната ще е Северна Франция, включително и столицата Париж. Метеоролозите поясняват, че високата влажност ще допринесе 40 градуса по Целзий да се усеща като 47 градуса по Целзий в столицата.

Германия, Швейцария и Белгия също може да регистрират национален рекорд за юни през следващите дни. Климатична система над Атлантическия океан създава високо атмосферно налягане над региона, което води до горещ въздух от Северна Африка и Испания, подпомагащо покачването на температурите. Сравнява се с горещата вълна във Франция през 2003 г., когато бяха отчетени три температурни рекорда, включително 44,1 градуса по Целзий на 12 август.

Почти 15 000 души загинаха по време на горещата вълна. Националната метеорологична служба на Франция, Meteo France, предупреждава, че температурите може и да не паднат до следващия уикенд, дори и през нощта, когато най-ниските температури се очаква да останат над 20 градуса по Целзий на много места. Службата пояснява, че големите градове са особено уязвими.

Столичните власти обявиха „трето ниво“ към плана при екстремни жеги. Четвъртото ниво, последното, никога не е използвано. Част от плана е откриване на 900 „хладни места“, където температурите са по-ниски. Става въпрос за паркове, обществени сгради с климатици и други. Парижките власти още оставят отворени през нощта 13 допълнителни парка.Проф. Рачев с ранна прогноза за лятото и най-доброто време за мореЛятото чука на вратата и много от нас вече правят плановете си за дълго чаканата ваканция. Известния…May 15 2019skafeto.com


loading...