https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

„Няма ненаказано добро“, се казва в популярната българска поговорка. Силата й изпитва на гърба си и известният американски милионер Едмънд Бек. Въпреки това обаче, чужденецът продължава да е влюбен в България и невероятното й културно и историческо наследство.
Втори милионер от Национална лотария в Търговище за по-малко от месец52-годишната Красимира Стоименова от град Търговище спечели 1 000 000 лева от Национална лотария. Къ…Apr 5 2019skafeto.com

82-годишният тексаски милионер Едмънд Бек се влюби в старините на Велико Търново и се превърна в най-големия меценат, милеещ за паметниците на културата на старата столица. Бек вече е инвестирал над 4 милиона долара и притежава 9 емблематични сгради в Старо Търново, сред които са шедьовърът на Кольо Фичето хан “Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, а вече и на руините на Стамболовия хан, също дело на ненадминатия възрожденски майстор.

Едмънд Бек открива България съвсем случайно през 2005 г. Съпругата му Юта Бек е чехкиня по произход. Пътуват всяко лято до Чехия, пише вестник „24 часа“. В едно от пътуванията в самолета среща български студенти, които му подаряват гид. Така решават, че биха могли да се разходят до България. Отсядат в София, пред “Шератон” го обират и докато чака документи и пари, правят екскурзия из страната.

“На път за Варна спират в Търново, така се запознахме. Разходиха се по чаршията и си харесаха първо Старата поща, но тя е държавна собственост и там нищо не се случи. Купихме хана и той го направи, докато си чака Старата поща”, разказа прокуристът на фирмата на Бек – Любо Марков.
Четири години и половина продължава ремонтът на творението на Кольо Фичето. В него са вложени близо 3 милиона долара, за да възвърне блясъка си от Възраждането.

Във възстановената сграда има музей, галерия и луксозен ресторант. “Като видя, че ханът “Хаджи Николи” заедно с Кольо Фичето е изобразен на българската банкнота от 2000 лв. преди деноминацията, той разбра какво всъщност си е купил”, допълва шеговито Любо Марков. Сега плановете на Бек са да възстанови две неугледни къщи в съседство.
“Общинският съвет ни гласува учредяване на право на строеж, само трябва да се финализира договорът и да се извади строително разрешение. Може би това лято ще започнем”, обяснява прокуристът.

Двете старинни къщи се възстановяват по снимков материал, силуетът вече е съгласуван. В тях ще има места за настаняване, а на първия етаж – подход откъм хана към новия градеж.
Предвидено е да се изгради тоалетна за инвалиди за нуждите на “Хаджи Николи”. Ако е възможно, ще се направи асансьор, който да помага на хора с двигателни проблеми да се качват до галерията и музейната част на хана. “Той е със стъпала отпреди 150 г., които са доста високи и неудобни, възрастните хора трудно се качват. Предвидени са и 3 места за паркиране на ул. “Въстаническа”, тъй като паркирането в старата част е проблем”, разказва представителят на инвеститора.

US меценатът идва във Велико Търново всяка година през август. Вече много добре знае кой е Кольо Фичето и много за историята на Велико Търново. Нееднократно обсъждат състоянието на друга творба на ненадминатия строител – Стамболовия хан. Така преди дни му се удава възможност да го придобие и той не се колебае. “Години наред сме го гледали, коментирали сме го и решението не е спонтанно”, казва Марков.
Намеренията на американеца са да го възстановят в автентичния му вид по запазени фотоси и планове. Предвижда се под хана да има подземен паркинг, да бъде възстановена вътрешната му градина, както и самата сграда, след като Институтът за недвижимо културно наследство и Министерство на културата одобрят проектите на новия собственик.

Стамболовият хан, който сега е само руини на пътя на туристите към Царевец, е строен през 1842 г. от Кольо Фичето. Бил е собственост на чичото и бащата на големия български държавник Стефан Стамболов. Сградата е застроена на стръмен терен, била е на три етажа с вътрешен двор. На първия етаж са били разположени занаятчийските дюкяни, а над тях – стаите за работа на майстори абаджии и терзии.

Ханът е работил до 1945 г., после е одържавен, а през 80-те години на миналия век сградата е опожарена. През 90-те години петте му дюкяна са реституирани. 18 наследници стават съсобственици с държавата. През 2014 г. е прехвърлен на общината чрез областния управител.

Сложната съсобственост стопира намеренията за съживяването му. Търновски предприемач успя да изкупи дяловете на съсобствениците, а м.г. общинският съвет му продаде общинската земя, върху която се намират останките от хана. От него Едмънд Бек е купил останките, за да възстанови още една перла в ансамбъла на Старо Търново.

Но това не е всичко, а най-сериозната инвестиция тепърва предстои. Тексасецът ще реновира хотел “Царъ Борисъ”, който заради голямата квадратура и сериозната реконструкция се очертава като най-големия му разход досега. Силуетът за възстановяването на красивата сграда от 1894 г. вече е съгласуван в Института за недвижимо културно наследство. Нищо в облика – стила на Виена отпреди 150 г., няма да се променя, категоричен е тексасецът.

“Все пак това е първият хотел в България след освобождението от турско робство, наричан преди 100 г. “Уолдорф Астория” на Балканите, и трябва да бъде отново такъв. Има панорамна тераса с изглед към Царевец и Трапезица, тя ще бъде най-атрактивното място в новия хотел”, разказва Любо Марков.
Хотелът ще бъде разширен на свободния терен в съседство на ул .“Опълченска”. Новата застройка ще бъде в стила на архитектурния ансамбъл, ще има двуетажен паркинг с до 30 места.

През годините Едмънд Бек е показал, че не търси печалба от инвестициите си в Търново. За него е важно да съхрани старинните сгради и да ги върне към живот. Те са по-важни, отколкото да ги експлоатира по начин, че да му носят печалба.
“Оценява по достойнство нашия град. Емоционално е свързан с Велико Търново и продължава да инвестира, което е добре и за нас, българите, и за търновци.

Неслучайно беше удостоен с наградата “Велико Търново” за опазване на историческото наследство.
А след ремонта през 2010 г. хан “Хаджи Николи” спечели наградата “Сграда на годината”. Все пак нека да оценим факта, че Едмънд Бек не е институция, не е фондация, не е инвестиционен фонд, а е един човек, който влага лични средства. Прави го по начин, по който да покаже добрия пример”, убеден е Любо Марков.Снахата на Тодор Живков милионерка в САЩ: Маруся тъне в луксБившата снаха на Тодор Живков Маруся Минчева, която от 35 години живее в САЩ, тъне в лукс и охолство…Mar 22 2019skafeto.com