хакнати пръскачките

Възможно ли е да понамокрят българските депутати на път за работа ако пръскачките, с които се поливат цветята до централния вход на парламента, да бъдат хакнати? Това ще доведе ли до заплаха за националната сигурност на държавата? Прокуратурата и Народното събрание дадоха различни отговори на този трагикомичен въпрос, който изникна покрай разследването НАПлийкс, съобщи lupa.bg.

Двете лехи до централния вход на Народното събрание се поливат на ръка с водоноска и от парламента не притежават сървър, с който да управляват напоителните системи – така от институцията отговориха официално пред Би Ти Ви след твърдения на прокуратурата по разследването за кибератаката срещу НАП.

По-рано днес наблюдаващият прокурор по делото Евгения Станкова обяви, че обвинените в тероризъм служители на компанията „ТАД Груп“ са осъществили посегателство срещу сървъра на поливните системи, разположени пред парламента. Те имали намерение при преминаване на държавния глава или на чуждестранни делегации да бъде активирана поливната част пред парламента, което да създаде затруднение в придвижването. Според прокуратурата целта била така да се постигне политическа дестабилизация в страната.

Поливните системи се пускат автоматично, като предварително са настроени в колко часа да се включат и да започнат да поливат, все още не е възможно дистанционно да бъдат променени часът на включване или силата на струята, заявиха от общинската дирекция „Паркове и градини“. Оттам уточниха, че трябва да се отиде на място и поливната система да бъде настроена ръчно.

Поливните системи в София се управляват от тях или от фирми, които са ангажирани за това. Когато трябва да се пренастрои дадена поливна система, каквато е около НДК, са нужни понякога 10 дни. Служители ходят и ръчно, клапан по клапан, пренастройват поливките, обясниха още дирекцията.

От Столична община коментираха още, че в последните дни е имало повреди, но те няма как да са нанесени от хакери. „Става дума за механични повреди – гражданин, настъпил пръскачка, счупил я, ние сме я сменили. Но няма как някой да настройва отвън кога да се включи водата. Тя няма нищо общо с интернет“, обясниха от пресцентъра на „Московска“ 33.
Невероятна находка на малка уличка в София Снимка: Facebook/Забелязано в София/…Jul 31 2019skafeto.com

loading...