https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Търпението на работниците от мина „Оброчище“ и омбудсмана Мая Манолова е на път да се изчерпи напълно. В момента общественият защитник отново е при стачкуващите миньори, след като монополистът концесионер Дейвид Уелингс за пореден път се подигра с тях, като не изпълни нито една точка от подписания след много преговори и усилия преди месец колективен трудов договор. Тогава той беше съставен отново с дейното участие на Манолова, а монополистът се задължи да изпълни ангажиментите си към служителите си. След като това се оказа поредната му лъжа, 17 миньори отново стачкуват под земята и отказват да излязат от галериите преди исканията им да бъдат удовлетворени напълно.

Те поискаха правителството спешно да се намеси и да преразгледа концесионния договор на Уелингс, както и оставката на Тереза Данова – мениджър маркетинг и администрация, упълномощена от концесионера да представлява „Евроманган“ ЕАД.

Междувременно депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов посредничи за разговор на протестиращите миньори с министър-председателя Бойко Борисов. Премиерът е поел личен ангажимент концесионният договор с мангановата мина да бъде анализиран от юридически екип, а представител на Министерството на енергетиката да се запознае още днес с моментната ситуация и нарушените права на работниците. Борисов също така е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров, по чието нареждане окръжният прокурор в Добрич и представители на икономическата полиция ще разследват скандалния случай. Неспазваният колективен трудов договор предвижда редовно изплащане на заплатите на миньорите, както и осигуряването на ваучери, топла храна и подходящо работно облекло.