Баневи Банев опасност

Гръмките изявления на подсъдимия Николай Банев за миналото му в Централния комитет на комсомола не отговарят на действителната му дейност в тоталитарната организация. Там бъдещият крупен капиталист е бил на сравнително маловажна служба в отдела за “Техническо и научно творчество на младежта” (ТНТМ). Това споделиха пред „168 часа“ бивши негови съратници от ДКМС.
В същото време обаче движението е една от най-богатите структури на комсомола, защото на него в периода 1985-1989 г. държавата е превела целево 281 млн. лева. По този повод Костадин Чакъров, покойният съветник на Тодор Живков, пише в „От втория етаж към нашествието на демократите“. Отправяйки критики към Андрей Луканов като премиер, в книгата си той предлага: „Полезно ще бъде например БСП да проучи къде отидоха парите на комсомола и другите обществени организации, които получаваха пари от бюджета, къде отидоха парите от движението ТНТМ (около 18 млн. лева), къде отидоха част от средствата по линия на резервната валутна програма на Политбюро, придобити чрез специфични операции“.

През 70-те и 80-те години на ХХ век благодарение на връзките на баща си Банев прави завидна кариера в редовете на ДКМС, като за кратко минава през всички степени на йерархията. След като минава военната си служба като старшина- школник, роденият в Любимец бизнесмен през 1977 г. става комсомолски секретар на младежката организация в село Минерални бани, Хасковско.
В началото на 1981 г. вече започва щатна работа в Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС), където работи до 1988 г. като инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на комсомола в Хасково. Общо осем години работи в ДКМС, като заема различни ръководни длъжности в Заводски, Общински, Окръжен комитет и накрая е изпратен в Централния комитет в София.
Още докато се подвизавал в Хасковско, се запознава с първата си съпруга. Баща й тогава е директор на завода за релета в Харманли и го назначава като стругар, но всъщност Банев е ангажиран повече с партийна работа.Николай Банев като български вариант на Онасис“Успехът е резултат от дързост, повече дързост и още повече дързост”, казва гръцкият милиардер и пре…Dec 15 2018skafeto.com

„Станах член на БКП още през 1980 г. в завода за релета в Харманли. Бях убеден в програмата на тази партия – тогава тя кореспондираше с практиката й, а за един млад човек единството на думи и дела е много важно“, казва по този повод в едно интервю той.
В същото време негови бивши колеги, както от завода, така и по върховете на младежката комунистическа организация го описват като безличен.
Освен това бивши комсомолски деятели разказват, че в онези години приносът му към организацията също бил доста скромен.
„Помня го, тъй като беше в ЦК на ДКМС и там отговаряше по линия на “Техническо и научно творчество на младежта”, което тогава беше нещо като подразделение и се занимаваше с малко по-странична дейност – разказва бивш член на ръководството на ДКМС пред „168 часа“. – В началото ТНТМ беше хубава идея и държавата щедро отпускаше огромни средства за движението, но накрая остана малко неясно къде отидоха всички тези пари, които се отпускаха за тази инициатива.

В онези години, тъй като беше дошъл от провинцията, Банев живееше в общежитието на комсомола на 3-ия етаж в бившия хотел “Орбита”. В онези години Банев се правеше на правилно ориентиран, приличаше на другарите си и категорично не е блестял с някакви особени организационни или други качества.“
Други разказват, че Банев достига до върховете на ДКМС благодарение на връзките на майка му в ОК на БКП в Хасково. А по времето, когато живеел в общежитието в София, се запознал с втората си съпруга – Дочка. Тя също била комсомолски активист, но в отдел „Пионери“. Именно тя повлияла положително на Банев, който дотогава обичал да се изявява като музикант по ресторантите и изобщо не се интересувал от бизнес. Оттогава в комсомолските среди се носят слухове и за една пикантна история. Когато първата жена на Банев разбрала за новата му любов, нахлула ядосана в общежитието в „Орбита“ и след шумен скандал изхвърлила през прозореца покъщнината на неверния си съпруг. Новата двойка обаче успешно преодоляла конфликтите и след като и двамата се развели с предишните си партньори, накрая се оженили и заживели заедно в комсомолската квартира.Предсмъртното писмо на Дочка Банева: Влачиш се с любовницата си Евгения, а аз и детето ти горчиво страдаме!Страшна е била агонията – не само телесната, но и душевната, на поетесата Дочка Банева – бившата съп…Dec 14 2018skafeto.com

Когато обаче се вижда краят на тоталитарната система, олигархът вече е бил в ЦК на ДКМС и е отговарял за парите на ТНТМ в някои от окръжните комитети, които са се съхранявали по специални сметки. До 1988 г. Банев се води инструктор в организационния отдел в Окръжния комитет на комсомола в Хасково и контролира средствата.
Между тях са били и едни „забравени“ 500 000 лева на ТНТМ – огромна сума по тогавашните стандарти. При смяната на режима тези пари остават ничии и се предполага, че са ги присвоили хора, които са имали правото да ги теглят, т.е. тогавашните кадри на ЦК на ДКМС като Банев. През следващите 30 години никой не е търсил парите от фондовете за техническия прогрес на младото поколение.
Самият той винаги е казвал, че не е взел нищо от ДКМС: „Когато ме изгониха от комсомола, излязох с два лева и 40 стотинки в джоба си. Това бяха и първата вечер спах в една квартира до вагон-ресторанта под наем, в която нямаше дори дюшек“, обяснява по този повод Банев в интервю за Дарик радио. Но съмненията, че по този начин е натрупал значителни средства, сред хора, които са го познавали от този период, остават.

loading...