Исторически парк

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Най-големият и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света вече е факт и ще посрещне първите си посетители на 22-ри юни с мащабно откриване. Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представи на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация.

С грандиозна културно-развлекателна двудневна програма, включваща народни танци, музикални изпълнения, занаяти, ритуали, обичаи, бойни демонстрации, игри и надсвирвания ще бъде отворен входа към Исторически парк. Празникът ще отбележи и едно второ значимо за българската история и дух събитие – първият Национален ден на българския фолклор.

На 22-ри юни се открива първият етап от изграждането на Исторически парк с епохите халколит, неолит, траки, славяни, прабългари. Всеки посетител ще може да се докосне до бита, културата, обичаите и да надникне в къщите, в които са живяли нашите предци. Входът на Исторически парк представлява средновековна крепост, а след него посетителите ще могат да надникнат в къщите от епохите на неолит, халколит. Пътешествието за тях ще продължи през тракийски период с посещение на тракийски дворец. В непосредствена близост до него са изградени три гробници, които ще представят детайли от живота на древните траки. Исторически парк ще очарова и с древни славянски и прабългарски селища. Аниматори, облечени в антично облекло, ще допринесат за допълнителна автентичност на представените епохи с интригувущи разкази за представените епохи.

Церемонията по официалното откриване ще започне в 11 часа на входа да Исторически парк на малка сцена, предшествана от дефиле на персонажи в автентично облекло. След прерязването на лентата гостите ще бъдат поздравени от гайдарския състав „101 каба гайди“ заедно с изпълнение на народната певица Елица Тодорова. Непосредствено след тях, празникът ще се пренесе на голяма сцена с ревю на носии, съхранени повече от 100 години. Празничният ден включва още и надигравания, надсвирвания, изяви на млади таланти, на която Исторически парк предоставя открита сцена от 14 до 16 часа. Гайдари, орфеони, кавали, детски и младежки оркестри, фолклорни формации и танцови състави, гостуващи от Варна са на разположение на посетителите в ИП на 22-ри юни.

Вечерта грандиозен концерт ще накара българските сърца да се развълнуват с живото изпълнение на „Булгара-симфони“- група Булгара и Симфоничен оркестър към Варненската опера. Атрактивно кукерско представяне, шоу от преобразени в средновековни доспехи виртуози на огъня „Палячи“, атрактивни авторски спектакли в изпълнение на Ансамбъл „Чинари“ – „Траки“ и „Прабългари“ са само малка част от събитията по откриването на културно-историческия атракцион, очакван с нетърпение от хиляди българи у нас и живеещи в чужбина.

Във вечерната програма организаторите от Исторически парк са включили и модерно звучене на българска музика с участието на поп артистът Веси Бонева и нейната банда с изпълнение на песни от концептуалния албум „Родината“.

След 22 часа фоерверки ще озарят небето, за да отбележат откриването на най-големия Исторически парк. Интересна програма има подготвена и за 23-ти юни, където гостите ще могат да наблюдават различни обичаи, традиции, ритуали, занаяти в специално изграден за откриването средновековен лагер. За децата са предвидени автентични активности, с които да се докаснат до историята.

Входът за събитието е безплатен. За посещение на Историческия парк всеки посетител ще заплаща 30 лева вход и 20 лева вход със златни карти за лоялност, които ще се предлагат до 21-ви юни.

Българският Индиана Джоунс с грандиозни разкрития за ПерпериконЦърквата „Свети Атанасий“ е символът на християнството за Родопите, а лятото ще разкрием акропола на…May 4 2019skafeto.com