Новини

Най-старата българка отново е на крака: 108-годишната баба Матена е преборила коварната болест

Най-старата българка отново е на крака: 108-годишната баба Матена е преборила коварната болест

108-годишната баба Матена е преборила коварната болест, която я тормозеше през последните месеци. Това разкриха пред „България днес“ от дома за стари хора в Ивайловград, където столетницата е настанена за грижи и лечение.
„Състоянието й значително се подобри през последните дни. Изкара някакви неприятни вируси, които я задържаха на леглото дълго време, но вече видимо е по-добре. Всички в дома вярваме, че ще се възстанови напълно и още дълго време ще ни радва с присъствието си“, обясниха пред вестника от социалната институция.
Най-старата българка отново е на крака: 108-годишната баба Матена е преборила коварната болест

През януари тази година баба Матена се разболява. Появява се неприятна кашлица и се налага да я приемат в болница. Когато я изписали от лечебното заведение и се върнала в дома за стари хора, била променена и персоналът започнал да се тревожи за нея. През последните дни столетницата проявила характер и преборила болежките. Нейните дружки от дома са впечатлени от силата, която проявява бабата. И коментирали, че точно с такава борбеност е успяла да доживее до 108 години.
В грижите за най-старата българка продължават да се включват и нейните роднини. Те редовно я посещават в социалната институция и се интересуват за състоянието й, като нито за миг не са я забравили.
Рекордьорката е родена в село Голям Дервент на 13 януари в далечната 1910 г.

Там фамилията й има голяма къща, но през 1913 г. домът е опожарен, а роднините й избити. По време на Балканската война преживява драмата на тракийските бежанци. Впоследствие се заселва в село Ламбух и обича да казва, че това място е като родно за нея. В населеното място баба Матена се омъжва, отглежда децата си и пак там погребва най-близките си. Докато е по-млада и краката я държат повече, баба Матена редовно бие камбаната на църквата. Съселяните й до ден днешен разказват, че столетницата отглеждала зеленчуци в градината си и правела много вкусно шипково вино. В пограничното село на брега на река Арда към днешна дата живеят едва 40-ина души и възрастна жена трудно би се справила сама с оцеляването си.
През последните две години баба Матена на няколко пъти се разболява, като я „удряха“ предимно вируси, а понякога вдигаше и температура. Но и този път успя да оцелее в труден момент.
Източник bgdnes.bg

loading…Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Неволята на "смелите майки" и нейната (зло)употреба е единица мярка за политическо лицемерие. Надпреварата по…
error: Съдържанието е защитено!