Сава Димитров

Актьорът Сава Димитров е починал на 73-годишна възраст. Зад гърба му остават десетки роли на сцената на Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” във Велико Търново, на който е бил и директор, съобщава „Янтра днес“.

17 години актьорът изпълнява ролята на цар Фердинанд по време на честванията на Деня на Независимостта на 22 септември във Велико Търново. Самият той за една нощ написва първия сценарий за честването на Независимостта.

Роден на 28.10.1945 г. в гр. Сливен. Завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство“ при проф. Моис Бениеши през 1974 г. Същата година е изпратен по разпределение в МДТ „Константин Кисимов“, където остава до края на творческата си кариера.

През годините е изиграл над 80 роли. Сред тях са Роналдо в „Добрият край оправя всичко“, Репников в „Любов през юни“, Сюлейман Челеби в „Патриарх Евтимий“, Фердишченко в „Идиот“, Доцентът в „Римска баня“, Робер Буртър в „Процесът срещу богомилите“, Шпекин в „Ревизор“, Алекси в „Антимовският хан“, Аврам Немтур в „Железният светилник“, Грумио в „Укротяване на опърничавата“, Божан в „Гераците“, Куцар в „Албена гълъбицата“, Патриарх Евтимий в „Иван Шишман“, Гаврил в „Излезе ангел от мъглата“ и др.

Сава Димитров се изявява и като режисьор: „Труп“ от Д. Муун, „Другата смърт на Жана д’Арк“ от Стефан Цанев, „Полет над кукувиче гнездо“ от К. Киси, „Старчето и стрелата“ от Н. Русев.

В периода 1998-2002 г. е директор на театъра.

Поклонението ще се състои на 10 януари от 12.00 ч. в ритуалната зала на гробищния парк във Велико Търново.

Дълбок поклон пред паметта му!

loading...