Юпитер

Най-голямата планета в Слънчевата система Юпитер ще се вижда без телескоп през целия юни, съобщават от НАСА. Най-близо планетата ще се доближи до Земята на 10 юни, когато двете планети ще са на една линия към Слънцето, пише economic.bg.

Четирите най-големи луни на планетата – Йо, Европа, Ганимед и Калисто, също ще могат да се видят с бинокъл. Юпитер ще се вижда и с просто около, но цветовете, райетата и петната ще се виждат по-ясно с малък телескоп или бинокъл. Седмичен хороскоп 10 – 16 юни 2019: Везните да се мобилизират, промени при РацитеНаближаваме астрономическото лято и мислим все повече за планираните ваканции, които ни очакват. За …Jun 9 2019skafeto.com

Учените до момента са открили общо седемдесет и девет луни на Юпитер, петдесет и три от които имат имена, а останалите 26 все още чакат официално именуване. Юпитер има бурна атмосфера, обгърната с пояси от облаци и вихрещи се бури. Най-известната е Голямо червено петно.

В момента космическият апарат на НАСА „Юнона“ се намира в орбита около Юпитер и постоянно изпраща кадри от газовия гигант.

Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с голяма преднина) в Слънчевата система. Юпитер и другите газови гиганти в Слънчевата система (Сатурн, Уран и Нептун) са известни още като юпитероподобни планети, планети-гиганти.

Юпитер е известен на човечеството още от древни времена, и присъства във вярванията и митологиите на много култури. Планетата е именувана от римляните и носи името на бог Юпитер от тяхната митология. В гръцката митология това е главният бог, гръмовержецът Зевс. Затова астрономическият символ е стилизирано изображение на светкавица. (♃) Погледнат от Земята, Юпитер има величина от -2,94, което го прави най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера.Гала призна за най-голямото унижение в живота си, заради което тръгнала да се самоубиваГала разкри за едно от най-големите унижения през живота си. Водещата добави, че е искала да посегне…Jun 7 2019skafeto.com

loading...