олимпиада по физика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Българските ученици за пореден път показаха колко са талантливи, спечелвайки два сребърни и три бронзови медала от Международната олимпиада по физика. Тя се проведе в Тел Авив, Израел. За добрата новина съобщи пресслужбата на Министерството на образованието и науката, цитирани от NOVA.

Юбилейното 50-о издание на олимпиадата се е състояло от 7 до 15 юли и в него са участвали ученици от 80 държави от цял свят. Състезателната част на олимпиадата е била в рамките на два дни в два кръга – теоретичен /3 задачи в няколко физични направления, за които са необходими 5 часа/ и практически /една или две задачи също с петчасова продължителност/. Задачите традиционно се подготвят от страната домакин и се одобряват от международния борд.

И петимата участници в националния ни отбор са завоювали отличия. Сребърни медали са спечелили Георги Александров от 12-и клас и Иво Петров от 11-и клас в Софийската математическа гимназия.
Медалите за новата Олимпиада ще бъдат изработени от рециклиран металОрганизаторите на олимпийските игри, които ще се проведат догодина в Токио  излязоха със странно реш…Apr 27 2019skafeto.com

Бронзови отличия са получили Александър Проданов от девети клас на Природоматематическата гимназия в Казанлък, както и Владимира Иринчева от 12-и клас и Васил Николов от 10-и клас, и двамата ученици в Първа частна математическа гимназия в София. Ръководители на отбора в престижната Международна олимпиада са проф. Мирослав Абрашев и главен асистент Нено Тодоров, които са преподаватели във Физическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

От 1967 г. до 2019 г., включително, отборите по физика на България са спечелили общо 127 медала: 14 златни, 42 сребърни, 71 бронзови, както и 61 почетни грамоти. През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика. България участва във всички издания на олимпиадата от тогава до днес.

Българските ученици спечелиха 6 медала от престижно състезаниеБългарските ученици спечелиха 6 медала от Международната школа по информатика за младежи – ISI Junio…Jul 11 2019skafeto.com


loading...