https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Невиждани от години проливни дъждове откъснаха от света 3 смолянски села. Прекъснат е пътят за Градът, Ряка и Катраница. Това съобщи кметът на община Смолян инж. Мариана Цекова. Има обходен път до трите пострадали села, който минава през село Тикале, откъдето през черен път може да се направи връзка с Градът, а оттам и с Ряка и Катраница. Много сериозно е положението и в град Баня, община Карлово. За това съобщи пред „Фокус“ кметът на населеното място Стамен Гешев. По думите му наводнените къщи са десетки, а на много места е пострадала и пътната настилка. Непрекъснато постъпват сигнали от граждани и фирми и се очаква размерът на нанесените щети да е много сериозен. Екипите на пожарната са се забавили, защото всичко е било под вода, разказа градоначалникът, чийто дом също е сред наводнените.

ГЕРОЙ! Този всеотдаен мъж спаси кученца при наводнение в САЩ. Как да не го аплодираме! (ВИДЕО)Това лято в Луизиана, САЩ, хората се евакуираха след опустошителни наводнени, причинени от порои. Но…Aug 25 2016skafeto.com

„Намирам паднали клони, изкъртени пътни настилки, улиците са под вода. Токът и телефоните не функционираха, но преди минути връзките бяха възстановени“, разказа Стамен Гешев.

В първите часове след потопа жителите на Баня са се борили сами със стихията и са изгребвали водата с помощта на кофи и помпи. Междувременно беше отменено бедственото положение в русенското село Сливо поле. Като цяло обаче в района все още продължават да отчитат поражения от падналите поройни дъждове и градушки. На много места реколтата е почти изцяло съсипана. От Басейновата дирекция в Превен пък предупредиха, че се очаква повишаване на нивата на реките в целия Дунавски басейн. Вече беше отчетено повишаване на водосбора на реките Янтра, Росица, Искър, Огоста, Вит, Осъм и Русенски Лом. В Шумен само за 3 часа паднаха 60 литра на квадратен метър, като нормата за целия месец юни е 75 литра на квадрат. Добрата новина е, че вече е напълно възстановено движението по пътя София – Варна в участъка около Търговище.