Неволята на „смелите майки“ и нейната (зло)употреба е единица мярка за политическо лицемерие.
Надпреварата по популизъм започна с жеста на Слави Т. Трифонов, който им дари пари от билети.
Последваха го ГЕРБ, които уволниха, а после безпрецедентно върнаха на поста му цял министър – по желание на „смелите майки“.
Днес падна още една глава – зам.-социалната министърка, която попътувала луксозно до Щатите.
Реактивно в сюжета се вклини и Корнелия Нинова, шампион в жанра на демагогията. Тя поиска депутатите да се лишат от ваканцията си, за да решат проблемите на децата с увреждания.
Най-усърдна излезе Мая Манолова. Чисто физически тя не се отлепя от палаткуващите, за да попие сякаш историята и човешката памет идентификацията на нейния образ с клетостта и милосърдието.Извънредно: Мая Манолова хвърля оставка! Ето какъв ултиматум постави омбудсманът на политиците ниЧух много приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките и стоя зад тях заради к…Jun 21 2018skafeto.com

Някой да се съмнява, че Манолова просто репетира за политическа кариера, а конкурентката й в БСП Нинова е бясна от това и гледа да навакса?
Сега очаквам и реакцията на президента. В знак на съпричастност той може да помоли съпругата си да преустанови за известно време шопинга из скъпите милански бутици и столичните молове.
С политиците – дотук, техните номера са ясни, класика. Ползват поредната човешка трагедия за партийни нужди и рейтинг.
А майките, „смелите майки“?
Забелязвате ли промяната в погледите им, фанатичното пламъче, изпитите, безжалостни лица – от ден на ден, от сутрешен блок в сутрешен блок, от студио в студио, от протест на протест?

С униформените си черни фланелки „Системата ни убива“ (дано успяват да ги изперат преди следващото си телевизионно участие) все повече ми заприличват на морална полиция, необолшевишки щурмови отряд за граждански терор и сантиментален коз за сваляне на правителството. (Което, притиснато в ъгъла, се държи като правителството на Керенски в навечерието на Октомврийската революция)
А защо не и феминизирано копие на Слави-Трифоновите сценаристи, дори на визуално ниво? Или, ако предпочитате, новата „Протестна мрежа“?
Вековната злоба на роба, ще кажете…Толкова са препатили, друг изход нямат.
И все пак чух репликата на Димитър Манолов от „Подкрепа“ – „Приберете нещастните си деца от улицата…“
Цинично звучи, но не е ли цинично да развяваш страданието на децата си като знаме и индулгенция за придобиване на социални привилегии? Да противопоставяш едно съсловие на друго, едно нещастие – на второ, да искаш държавата да вземе пари от гладните, за да ги даде на болните? Или обратно.

В идиотски свят, в идиотско време живеем, а най-големият дефицит около нас е справедливостта. Но какво ще се случи, ако всеки мизеруващ опъне по една палатка пред парламента, оголи нещастието си, повика медиите и прокобно изригне: „Дайте ми, дайте ми на мен, аз съм най-зле, аз съм по-зле от другите, тяхното ми се полага. Дайте ми го, защото камерите святкат, народът съчувства, и ако искате да спечелите следващите избори, трябва да ми го дадете, къде ще ходите, сега сте ни в ръчичките, довечера Слави ще ви направи в шоуто си на бъзе и коприва…“
Какво е това? Съзерцание, емпатия, битка за живот по законите на еволюцията или емоционален рекет, добре изчислен според каноните на конюнктурата?
Така ли – на парче, от инат, ще се решават проблемите на българските инвалиди?

Хромите и сакатите пред парламента и Министерския съвет са тягостна гледка и майките чудесно осъзнават това. Не им прави чест, че спекулират. Това вече граничи със сектанщина, не са „Свидетели на Йехова“ все пак…
В „Майка Кураж“ героинята на Бертолд Брехт ползва войната за гешефти, осребрява колизиите и мъката. Разменна монета в тази пагубна търговия са децата й, които в крайна сметка тя изгубва.
Епическият театър на Брехт е изтъкан от условности. „Майка Кураж“, съотнесено към морала на героинята, е казано иронично. Това не е комплимент, както биха си помислили мнозина, които не са чели пиесата и не са вникнали в сюжета, а само се разхождат по повърхността и съдят по заглавието.
Затова няма да назова нито една „смела майка“ от протестите „майка кураж“. Иска ми се да вярвам, че историята им е друга.
Недялко НЕДЯЛКОВ
Източник pik.bgКорнелия Нинова бясна на Мая Манолова: Рейтингът на омбудсмана удари в земята имиджа на червената началничкаЛидерката на БСП Корнелия Нинова присвива устни и стиска зъби, когато става дума за успехите на изля…Jun 12 2018skafeto.com

loading...