Новини

Немецът си е немец, намериха му цаката и на това: В Германия откриха как да направят дизелите безвредни

Немецът си е немец, намериха му цаката и на това: В Германия откриха как да направят дизелите безвредни

Германският гигант Бош, който има 402 000 работници създаде революционна система за пречистване на газовете от дизеловите двигатели, която ще позволи на тези машини да намалят емисията на изхвърляните вредни вещества до 10 пъти по-малко от поставените условия до 2020 г., пишат местни медии. Тази новина идва като спасение за германската автомобилна индустрия, чиито автомобили до голяма степен се движат именно с мотори на нафта, пише arstechnica.com. Огромни компании като Фолгсваген и Мерцедес търсят решение на проблема, но освен хибриди, до този момент нямаше друго работещо решение. Само в САЩ Фолксваген тепърва ще плати над 30 милиарда долара обезщетения за лъжливи показатели относно нивото на замърсяване от дизелите си. Сега нещата изглеждат далеч по-оптимистични. Според експертите на Бош животът на дизеловите двигатели в момента се продължава за неопределено време.

Откритието бе обявено броени дни, след като проучване върху нагласите сред немските автомобилисти, проведено от маркетинговата агенция Nordlight Research, установи драматичен срив в интереса към дизела и все по-голям ентусиазъм от хибридите. Най-големият пазар на коли в Европа се променя из основи, а бъдещето на нафтата изглежда все по-мрачно, пише Факти бг. В изследването са участвали 1 000 души, 38% от които планират следващият им автомобил да е бензинов, 15% – хибриден, а 8% – изцяло електрически. Верни на дизела остават едва 5% от германците. По-малко от тях са само фантазьорите, чиято следваща кола ще работи на водород. Цели 33% от запитаните обаче не могат изобщо да отговорят на въпроса, защото смятат, че през следващите 3 години всичко може да се промени кардинално. Интерес будят и представите на германците за бъдещето на личния транспорт. Две трети от тях виждат най-добри перспективи пред хибридните (24%) и водородните (18%) технологии и само 11% вярват, че в бензиновите и дизеловите има още неизползван потенциал.

Неориентираните са внушителните 22% и по тази тема. Големият губещ сред германските автомобилисти е дизелът. Една един от всеки 5 собственици на нафтова кола (19%) смята да остане верен на този тип гориво. Неизвестността и разочарованието след скандалите с манипулираните данни за вредните емисии и възможните ограничения, свързани с експлоатацията на дизелови автомобили, явно вземат своето. Хибридите изпреварват чувствително електромобилите в предпочитанията на немците. Огромна част от тях признават колко удобни в града са колите на ток (80%) и в качеството на втори автомобил в семейството (54%), но слабият ресурс на батериите и неразвитата инфраструктура предизвикват недоверие. Около 40% от потенциалните купувачи на електромобили и хибриди са готови да плащат повече, отколкото за съпоставил модел с бензинов или дизелов двигател. Останалите 60% обаче не са съгласни. Повечето германци (82%) смятат, че към момента електромобилите са прекалено скъпи. 45% обмислят покупката на такъв, но само ако е употребяван и цената му е много по-ниска.

loading…


Copyright © 2016-2019 SKAFETO.COM Всички права запазени.

До горе
Препоръчано
Ако попитате стари лечители, баячи и дори ясновидци за магичните свойства на солта, вероятно всички…
error: Съдържанието е защитено!