https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Учени алармираха за притеснителна тенденция, която може да доведе до сериозни природни катаклизми още през наближаващата 2018-а година. По време на годишната среща на членовете на Американското геоложко общество бяха изнесени данни, според които могат да се очакват серия силни и опустошителни земетресения на много места по света. Те могат да бъдат отключени от промените, които ще настъпят на Земята вследствие на измененията, които се наблюдават върху скоростта на въртене на планетата ни.
Според Ребека Бендик от Университета Монтана и Роджър Билъм от Колорадския университет малки изменения във въртенето на Земята могат да предизвикат големи промени на планетата и да доведат до движение на тектонични плочи. Те прогнозират най-голямо влияние да има в екваториалните региони, където живеят около 1 милиард души.Земетресение стресна София. В Перник беше усетено най-силно, хората с ужас си припомниха труса от 2012 годинаЗеметресение събуди рано тази сутрин жителите на София и Перник. Трусът е с магнитуд от 3,2 по скала…Sep 14 2017skafeto.com

„Корелацията между въртенето на Земята и сеизмичната активност е силна и подсказва, че ще има увеличаване на броя на земетресенията през следващата година“, поясни Билъм пред авторитетния вестник „Гардиън“.

Учените са изследвали всички земетресения с магнитуд над 7 по скалата на Рихтер през последното столетие. Те са установили пет периода на увеличена сеизмична активност, която се случва приблизително в интервал от 32 г. В тези цикли има между 25 и 30 силни земетресения на година. През останалото време те са средно около 15. Последният период на намаляване на сеизмичната активност започнал преди четири години, след унищожителните земетресения в Хаити и Япония през 2010 и 2011 г., при които загинаха над 118 000 души.
„Заключението е ясно. Следващата година трябва да видим значително увеличаване на броя на силните земетресения“, прогнозира Билъм. Учените очакват последните земетресения в Мексико, Иран и Ирак да бъдат последвани от много по-силни през следващата година. „До момента имаме около 6 силни земетресения. В началото на 2018 г. може да имаме 20„, смята ученият.
Откритията на Билъм и Бендик са потвърдени и от други учени. НАСА показа квазипериодични климатични явления като Ел Ниньо, които имат капацитета да променят въртенето на Земята.След серията трусове в Македония: Проф. Емил Ботев разкри кога у нас се очаква земетресение с жертвиСерията трусове, които разлюляха сериозно съседна Македония в последните дни, предизвикаха разнопосо…Jul 12 2017skafeto.com