нови коли

Кризата с електронните компоненти и пандемията от коронавирус продължават да се отразяват тежко на автомобилната индустрия. Тези два фактора доведоха до дефицит на нови коли на пазара, а това рефлектира върху сроковете за доставка до крайния клиент, съобщава Сега.

Българските фирми, продаващи нови автомобили, също страдат, защото интерес от страна на потребителите има, но проблемите с производството се задълбочават. На първо място е нововъзникналата ситуация с войната в Украйна, където се произвеждат голяма част от полупроводниците, нужни за окомплектоване на всяко превозно средство. В Украйна има 17 такива предприятия собственост на чуждестранни компании. А те не работят заради военните действия. Друг проблем е спирането на производство в китайските заводи и блокирането на работата на пристанището в Шанхай, причинени от нова вълна на коронавируса. Китай е основен доставчик на оборудване за автомобили, сглобявани в Европа, и това доведе до сериозни сътресения в производствените планове на големите компании.

Нова заплаха представлява и намаляването на доставките на газ от Русия за Западна Европа. Компании като Mercedes-Benz и BMW вече обявиха, че ако властите в Германия въведат ограничения на потреблението на газ, ще бъдат принудени да съкратят производството си. А от това отново ще пострадат клиентите, които очакват новите си автомобили.

Всичко това пречи на нормалната търговия, при която клиент отива при автодилър, поръчва си кола, изчаква определен срок, за който е информиран, и след това я получава. Само че сроковете стават все по-големи, като за България те са средно между 6 и 9 месеца.

Има и една възможност колата да пристигне много по-бързо, но тогава клиентът трябва да направи компромиси с оборудването. Но с ограничения: автомобилът да бъде бял, черен или сив и други ограничения.

На такива ограничения обаче са склонни малцина и това важи за всички марки коли. Все пак си съгласен да платиш 50 000 и повече лева и е нормално да искаш в автомобила системи и технологии, които са ти по вкуса, а не базови оборудвания.

Има дори фрапиращи случаи, при които клиенти са поръчали кола преди повече от година. И сега дилърът получава известие от производителя, че поръчаният автомобил няма да може да бъде произведен дори след обявения срок. Вариантите и тук са два – клиентът си взима капарото обратно или прави нова поръчка. И съответно, трябва отново да почака доста.

Забавянето на доставките доведе и до практическо изчезване на промоциите за клиенти. Сега такива има само за автомобили с минимално базово оборудване, които залежават в складовете на дилърите. Те обаче обикновено са с такава комбинация от двигател и скоростна кутия, която почти никой не иска.

От пазара изчезват и върнатите от лизинг коли, с които представителствата на големите производители разполагаха. Те се продават почти светкавично, като някои от тях дори не стигат до търговците. В момента потребителите предпочитат да купят кола на 2-3 години, която е поддържана от дилъра и има ясна сервизна история, вместо да чакат за нова доста повече време.

В резултат на това върнатите от лизинг коли поскъпнаха. Увеличението на техните цени варира между 15 и 30%. Дори се стигна до куриозни случаи, при които такива автомобили се продават по-скъпо, отколкото са били изтъргувани като нови. И още един факт – ако преди кризата една нова кола се е обезценявала с 25-30% за 2-3 години, сега цената й пада за този период с едва 5%, а при някои модели дори с по-малко.

В чужина

Положението в чужбина не е по-различно от това в България. В Германия, например, колите втора употреба са поскъпнали с до 20%, а голяма част от тях се изнасят именно за Източна Европа. Освен това техният брой намалява, защото германците вече предпочитат да запазят старата си кола, вместо да я заменят за нова.

Неговият колега Джеф Уилямс, президент на Absolute Results Productions, компания за обучение и маркетинг в автомобилното пространство, е на подобно мнение. Той посочва, че производителите трябва да имат поне 6-месечно натрупване на поръчки, за да си гарантират бъдещи продажби.

„Ако днес нямате набор от поръчки, ще се провалите още утре. Освен това по-малкото налични запаси означават, че няма нужда от толкова големи шоуруми, а също така се намаляват и транспортни разходи“, допълва Уилямс.

Още от Новини


loading...