праисторическа акула

Светът на динозаврите току-що стана малко по-странен с новооткрития вид сладководна акула, чиито малки зъби приличат на извънземните кораби от популярната видео игра Galaga от 1980-те. Учените от университета в Северна Каролина, ръководени от д-р Тери Гейтс, са направили важно откритие за миналото на планетата откривайки останки на тази праисторическа акула, съобщава изданието на университета.

Името на намерената акула, която екипът й дава е Galagadon nordquistae, именно заради спомената японска игра.

Новооткритият вид е обитавал водите на днешните територии на Южна Дакота. И за разлика от своя античен братовчед мегалодона тази сладководна акула е притежавала миниатюрни размери. Нейната дължина е била едва 45 сантиметра.

Зъбите на галагадона също били изключително дребни, което води до извода, че той не е бил хищник подобно на тиранозавъра рекс, в чието леговище са открити фосилите.

„Зъбите на тази акула са били подходящи за улов на дребни риби, скариди и охлюви”, разкрива Гейтс.

Нов вид праисторическа акула бе разкрит от учени

Според Пийт Маковицки, директор на отдел динозаври към музея „Фийлд” в Чикаго, тази акула е имала плоска форма и кожа на петна, а голяма част от времето си е прекарвала на дъното на водния басейн.

Това откритие ще помогне на учените да разберат повече за това как е изглеждала земната биосфера преди изчезването на динозаврите.

Всеки вид в една екосистема играе специфична роля за нейното развитие. „Не можем да знаем как е изглеждала екосистемата преди масовото измиране Креда-Терциер без да познаваме всички видове, съществували тогава”, допълва Гейтс.

(Изображения: (c) Velizar Simeonovski, Field Museum и Terry Gates, NC State University)

loading...