рекорд к2

Един от осемхилядниците, различаващ се от най-вискоия Еверест със само 240 метра, К2 постави нов рекорд това лято, пише 360mag.bg. Вторият по височина връх е известен с по-трудното си изкачване от първенеца, но пък това не успя да спре ентусиастите, искащи да го покорят това лято.

63 алпинисти са посетили К2 през 2018 г., което си е своеобразен рекорд за върха. През настоящия летен сезон този рекорд се очаква да бъде отвят от още по-сериозен, защото пакистанските власти са издали 164 разрешителни за изкачване. Всичките по стандартния маршрут!

Най-голям е броят на алпинистите, водени от непалската компания “Seven Summit Treks” – 42. Освен това шерпите на компанията ще работят по пътя към върха, което още повече ще пренасели района.

Интересно е да се отбележи, че тази година много алпинисти ще си опитат силите към К2 след акллиматизация на близкия Броуд Пик. Тази тактика стана популярна, след като все повече участници в комерсиалните експедиции предпочитат да се аклиматизират на съседния осемхилядник, отличаващ се с по-благоприятни условия, отколкото да прекарват цялото време под К2, в очакване шерпите да опънат парапетите.

Според правителството на Пакистан 58 човека планират свръзка между Броуд Пик и К2 това лято, като желаещите да изкачат само Броуд Пик са едва 38.

От друга страна, пак според статистиките, за последните 10 години едва 5 сезона са били успешни за мераклиите на К2.

Един от кандидатите това лято е испанецът Алекс Чикон, който ще опита да направи първи по рода си траверс през К2. Планът му предвижда изкачване от рядко посещаваната сверена страна на К2, намираща се на китайска територия, а след това ще се спусне от върха по стандартния югозападен маршрут, през реброто Абруци.
Спиращи дъха кадри от най-високия връх! Снимки на Еверест, заснети от вертолет (ВИДЕО)Ако обичате красивите гледки, то това ВИДЕО е точно за вас! Защото ще видите величествените Хималаи,…Nov 2 2016skafeto.com

loading...