оон румен радев

Разговор на български език в централата на ООН. Това разкри в профила си във „Фейсбук“ президентът на България Румен Радев.

Той е имал среща с министъра на горската индустрия на Конго Розали Могат, която е завършила висшето си образование в Пловдив и аспирантура в София. Българският държавен глава ръководи делегацията и представя страната ни на форума, съобщиха от президентството.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш откри вчера Общото събрание на ООН с реч за „състоянието на света“. Веднага след него на трибуната се качи традиционният първи говорител – Бразилия, представлявана от новия си президент Жаир Болсонару, а след това САЩ, представлявани от президента Доналд Тръмп.

Климатичната криза, регионални конфликти и спора в Близкия изток, който може да подпали целия свят са темите на фокус на срещата, съобщава „Асошиейтед прес“.

Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи.

Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Ню Йорк, след като участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан.

ООН: Хакери от Северна Корея откраднали 2 милиарда долараКомпютърни специалисти от Северна Корея са успели да присвоят над 2 милиарда щатски долара със сложн…Aug 6 2019skafeto.com

Радев допълни, че България дава своя принос – страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти.

Президентът отново настоя страната ни да предприеме стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия.

Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони, посочи държавният глава.

На 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.
Доклад на ООН алармира за ефекта от климатичните промени върху водата и леда на планетатаУчените предупреждават за сериозните заплахи, надвиснали над океаните, полярните райони и високоплан…Sep 24 2019skafeto.com

loading...