ареста на Баневи

Известният герой от ъндърграунда Мартин Георгиев-Джито удари джакпота за януари покрай съдебната суматоха около мерките за неотклонение на скандалната фамилия Баневи и сина на Миню Стайков – Стайко, съобщи агенция „Блиц“. Медията обяви,позовавайки се на два независими източника, че Георгиев е бил пуснат на свобода от Специализирания съд, след като е прекарал 8 месеца в ареста.
Преди да бъде заловен, Джито (на снимката долу) се укриваше повече от 3 години, през повечето от които бе търсен с червената бюлетина на Интерпол.
Според прокуратурата той е бил начело на банда за поръчка на убийства, разпространение на дрога и пране на пари.
Ако подобен екземпляр бе попаднал в безкомпромисната американска правораздавателна система, е много вероятно да бе получил поне 200 години затвор.
Но тук в България подобни босове често биват пускани по живо, по здраво от килиите, въпреки солидните доказателства за вината им.
Сега Джито отново може да се върне към предишния си начин на живот – кортежи с огромни джипове и гуляи по барове и дискотеки.
Опасен играч удари джакпот покрай екшъна с Баневи и Стайков (Снимка)Арестуваният олигарх Николай Банев коли и беси във ФейсбукБизнесменът Николай Банев, който е в ареста заедно със съпругата си Евгения, публикува ново изявлени…Jan 21 2019skafeto.com

Междувременно Апелативният спецсъд остави окончателно в ареста Николай Банев, приемайки, че на свобода има опасност да се укрие. Съдът обяви, че доказателствата, събрани от прокуратурата, водят до обосновано съмнение, че той е извършил престъпленията, в които е обвинен. Бизнесменът на свой ред се закани, че престоят му в ареста ще излезе скъпо на държавата.
„Рано или късно ще осъдя държавата, моят престой в ареста ще струва много скъпо. Подготвям дела и в Страсбург, и в Брюксел“, каза Николай Банев пред съда. Бизнесменът и съпругата му Евгения Банева са обвинени в данъчни престъпления и изпиране на над 1 млрд. лева. Заедно с тях е обвинена и майката на Банев – Мария.
Пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург Николай Банев може да съди държавата за нарушаване на правата му по Конвенцията за защита правата на човека. В България той може да заведе дело по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), но само ако бъде оправдан или делото му бъде прекратено. Не е ясно само какво дело Банев може да заведе в Брюксел, защото Съдът на ЕС е в Люксембург.

Докато съставът на спецсъда с председател Галя Георгиева (бивш член на ВСС, приближена до главния прокурор Сотир Цацаров – б.р.) и докладчик Даниела Врачева четеше определението си, с което Банев бе оставен в ареста, обвиняемият се усмихваше.
„Какво се смеете, господин Банев? Това са показанията на свидетелите“, обърна се към него съдия Врачева, цитирана от lex.bg. Преди това бизнесменът каза, че е изключително разтревожен от „специалния подбор“ на свидетелите, който според него извършва прокуратурата.
„Естествено е да има доволни и недоволни след толкова години работа. Има хора, които се опитват да щипват от пипера и солта на Баневи“, каза бизнесменът пред съда по повод показанията на негови бивши работници, че са били оставени да мизерстват.
Според Николай Банев „Полимери“ няма и един лев задължения по приватизационния договор, а същото се отнася и за АКБ „Форес“.
„Не мога да си представя такава страшна организирана престъпна група от майка, снаха и син, която извършва толкова голяма престъпна дейност, колкото тръби прокуратурата. Обвинението е смешно и жалко“, добави Банев.

„Публично прокуратурата оповести, че в мои сметки има над 1 милиард лева. До ден днешен тя трябваше да получи информация от съответната банка или от Швейцария, но никой нищо не казва. Имам извлечение, от което става ясно, че такива пари никога не са преминавали през моя сметка“, каза още Банев.
Според разследващите Баневи са присвоили парите от собствените си предприятия – „Полимери“ , „Елма“, „Химически завод „Панайот Волов“ и „Топлофикация Казанлък“. Прокуратурата твърди, че от „Полимери“ били присвоени над 1.5 млн. лева, завод „Елма“ е бил нарязан на скрап и източен, а заводът в Костенец бил продаден на КТБ. Източването е ставало като всички пари по договори на дружествата се превеждали по личните сметки на Баневи.
Николай Банев отговори, че прокуратурата няма капацитет и знания да анализира мащабната му икономическа дейност. Съдът отговори, че не са нужни особени икономически познания, за да се разбере, че изходът „обезкървяването“ на дружествата е фалитът им.Евгения Банева ще става евродепутатПоследната новина около скандалното богаташко семейство, което към момента все още е в ареста, е изп…Feb 4 2019skafeto.com

loading...