Ден на шоколада

7 юли е Ден на шоколада. Датата е избрана, защото точно по това време през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. А първото шоколадово блокче е направено едва преди 172 години от англичанина Джон Кадбъри. „Храна на боговете“ – така наричали ацтеките какаовите зърна, без които днес не можем.

„50 грама е допустимата норма на ден висококачествен шоколад, който е полезен. Във Франция след сърдечна операция дават малко червено вино да се пие, също така в момента дават и парченце блокче шоколад. Той има много силна антиоксидантна способност, съответно разширява кръвоносните съдове, повишава серотонина, човек започва да се чувства щастлив.“ Това коментира Ради Стамболов – шоколатиер и шеф готвач:.

Още маите са свързвали какаовите зърна с плодородието. Твърди се също, че Казанова целенасочено е консумирал шоколад. Затова и до днес някои народи възприемат какаовите блокчета като афродизиак. И въпреки че учените продължават да оспорват това твърдение факт е, че той понижава нивата на лошия холестерол. За да задоволят и най-нестандартните желания, шоколатиерите вече предлагат шоколад с екстракт от люти чушки, черен хайвер, синьо сирене, розово масло, риба тон и дори уасаби.

Независимо от вкусовете статистиката е безапелационна – всеки от нас изяжда през живота си средно по 10 000 шоколадови блокчета. И въпреки че нарасналото търсене повишава цената, през изминалата 2013 г. светът за първи път успя да изконсумира 4 милиона тона какао. Това е с 32 процента повече, отколкото се изяждаше преди 10 години.

Домашен ягодов сладолед с шоколад и маскарпонеЗа да си приготвим домашен ягодов сладолед с шоколад и маскарпоне са ни необходими следните продукти…May 17 2019skafeto.com

loading...