микеланджело църква белгия светото семейство

Предполагаем шедьовър на ренесансовия гений Микеланджело ди Лудовико Буонароти Симони, известен още само като Микеланджело (1475 – 1564) е била открадната от църква в Белгия. Това се случва непосредствено преди автентичността на произведението да бъде потвърдена от експерт. Според църковния свещеник, картината е истинско загубено съкровище на италианския гений. Той признава, че е споделил на други хора за картината, но те били около 20 човека, съобщава английското издание „Гардиън„.

Йан ван Раемдон, 61-годишният свещеник в църквата на град Зеле, се обръща към детективи, след изчезването на творбата. Кражбата е установена от две жени, дошли да оставят цветя в храма.

Картината от XVI в., популярна като „Светото семейство“, изобразява Мария, Йосиф и спящото бебе Исус. Произведението е дарено на религиозната институция преди 16 години от бивш белгийски сенатор и стойността му се изчислява на около 100 млн. евро. Предстои официално изявление на полицията по случая.

„Жена, която живее наблизо, видяла млад мъж, около 20-годишен, да обикаля около църквата в 5 ч. сутринта, но избягал, когато тя насочила светлина към него – обяснява свещеникът. – В петък в 9 ч. сутринта две жени, оставящи цветя на олтара, забелязват, че външната врата е отворена и картината липсва. Не съм споменавал за съмненията си за авторството в църквата. Исках да изчакам експертите и ако те бяха потвърдили, че е на Микеланджело, щях да засиля охраната на сградата. Казвал съм само на хора от семейството ми, приятели и на хора от църковното настоятелство. Знаят общо около 20 човека, никога не съм говорил публично за това.“

Като част от изследването си за картината, Раемдон пише имейли на няколко музея, но така и не получава отговор.

Може би някой е взел информацията от имейлите ми – предполага свещеникът. – Надявам се, че полицията може да провери камерите в района и да разбере какво се е случило.

Според служителите в църквата, става дума за организирано влизане с взлом, в което са замесени повече от един участници.

Откраднаха картина на Микеланджело от църква
Йан ван Раемдон

Впечатляващо количество скулптури, скици и картини оставяМикеланджело след себе си. В последните години имаше редица нови открития на непознати негови произведения, въпреки че потвърждаването на авторството им понякога отнема години. Такъв пример е незавършена картина на Исус и Мария, която бе открита през 2010 г. зад канапе в частен дом – платното се озовало там 27 години по-рано, когато накриво отправена тенис топка случайно събаря картината. Оценена е на 190 млн. паунда от Антонио Форселино, брат на поканената да оцени открадната картина Мария Форселино.

Кметът на град Зеле Ханс Кноп казва, че е теориите на свещеника за кражбата са правдоподобни.

loading...