римско жилище

Страхотна нова археологическа находка бе направена в центъра на Пловдив. В Града на тепетата е открито римско жилище с глинен водопровод и гроб на жена от 103-та година след Христа. Това се е разкрило в изкоп от едва 5 квадратни метра. Той е бил направен с цел за присъединяване на нова жилищна сграда към пловдивската „EVN Топлофикация”, съобщи ръководителят на археологическите разкопки Мая Мартинова.

Тя уточни, че находката е била открита преди около месец. Тогава от EVN започнали да копаят на ул. „Цар Асен” в центъра на града, където е новата сграда. По закона за културното наследство на строителните дейности е присъствал специалист от Археологическия музей, който е видял, че изпод багера се показват руини отпреди векове. Комисия от Министерство на културата е предписала да започнат археологически разкопки. Започнало е проучване на находката и археолозите са установили, че става дума за останки жилищна сграда с глинен водопровод от римско време.

В непосредствена близост с тях е разкрит гроб на жена със стреховидно поставени керемиди, разказа археологът Мая Мартинова. В него е била положена жена, която е починала на около 30 години. Погребението ѝ не е било богато, тъй като край скелета не са открити ценни предмети. Археолозите са категорични, че гробът е част от южния некропол на Филипопол, където през 2012г. екипът на музея в Пловдив разкри уникална семейна гробница със стенописи на възкресението на Лазар.

Край гроба са били намерени няколко монети, едно мънисто от гердан и керамика. „Мънистото е елипсовидна структура, изработено от кост, като в горната си част има малко украса”, обясни Мартинова.

Археоложка от Асеновград разкри изумителна връзка между българската носия и знаци върху артефакти!Археоложката Христина Вълчанова изследва редица артефакти, датиращи от периода преди Христа до 19 ве…Jun 27 2019skafeto.com

Проучването на терена е приключило на 10 юли, като екипът археолози са доволни, че са успели да се съобразят с прогнозата за дъждовното време. Те са изнесли находките от изкопа буквално минути преди над Пловдив да ливне поредният порой. Женският скелет е изпратен за антропологичен анализ на доц. Георги Томов от Медицинския университет в Пловдив.

EVN Топлофикация финансира дейностите по цялостното разкриване и консервиране на обекта.

Българският Индиана Джоунс с грандиозни разкрития за ПерпериконЦърквата „Свети Атанасий“ е символът на християнството за Родопите, а лятото ще разкрием акропола на…May 4 2019skafeto.com

loading...