Блок Хан Кубрат

Австралийския партньор на Shell компанията Woodside Petroleum публикува отчет за изършените сондажи в Черно море в „Блок 1-14 Хан Кубрат“ около Бургас. За съжаление обаче от документите се вижда, че Shell не е успяла да намери достатъчен обем залежи от въглеводороди при сондажите.

В края на май т.г. е достигната проектната дълбочина от 3 327 метра под морското равнище. При сондажната дейност обаче не са открити достатъчно количество въглеводороди, които да оправдаят по-натъшно развитие и търговска дейност.

„Предприемат се бъдещи проучвания, за да се осведомим за бъдещи действия в блока“, казват от Woodside. От компанията подчертават, че през настоящото тримесечие няма планирани сондажни дейности, уточнява money.bg.

Дейностите започнаха през април т.г. Преди началото им от Shell посочиха, че шансът за откриване на петрол и природен газ е едно към пет, а прогнозният потенциал е 75 000 барела дневно.

Инвестицията бе в размер на между $50 милиона и $150 милиона, а подготовката е продължила цели 18 месеца. Тогава от Shell не отхвърлиха възможността за втори сондаж на друга локация, но към момента няма яснота дали такова решение е взето. Отчетът на британския гигант се очаква на 1 август.

Блoĸ „Хан Кубрат“ ce пpocтиpa нa плoщ oт 6 893 ĸв. ĸм и се намира в южната част на българскaтa чepнoмopcĸa aĸвaтopия. Преди 2017 г. той носеше името „Силистар“.

Кои са „Интригантчо“ и „Пинокио“, босовете на петролната мафия? Коя е тв водещата „Манджата“ – тяхното острие?Драмите около проектозакона за горивата се разгарят с пълна сила. От Сдружението на независимите тър…Jun 27 2018skafeto.com

loading...