Националният осигурителен институт (НОИ) ще прати на безплатен санаториум около 47 000 работещи през тази година, като изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация вече започна.
Средствата за 2018 г. са в размер на 20 103 061 лева. Тези пари покриват 10-дневната рехабилитация на работещите с различни заболявания. Безплатни са нощувките, дава се и частична помощ за храна в размер на 7.00 лв. за всеки ден от престоя. Всяко лице за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване има право да ползва и до четири основни диагностични и терапевтични процедури дневно.
Вече са подписани договорите с 18 юридически лица за общо 49 заведения, изпълнители на програмата, уточняват от НОИ. Най-атрактивни са офертите от базите на ВМА в Банкя и Хисаря, където доплащането на ден е само 2 лева. В Хисаря е подходящо за хора с артрози, артрити, дископатии, дискови хернии, болест на Бехтерев, травми, невралгии, радикулити, плексити, неврити, камъни в бъбреците или след разбиването им с литотрипсия, нефрози, уретрити и простатити.Бях на санаториум в Павел баня за дисковата херния: Една баба там ми каза рецепта чудо, която се родихОпитах какво ли не за облекчаване на болките от дисковата херния, но всичко беше напразно. Така стиг…May 16 2018skafeto.com

В Банкя пък освен заболявания на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система се лекуват и пациенти с хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения, кардиомиопатии и хора след байпас или поставяне на стент.
В санаториумите, които са част от „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс“, доплащането е 15 лева на ден, няма туристическа такса, но искат и между 20 и 30 лева за резервация. В „Св. Мина“ във Вършец помагат на хора с детска церебрална парализа, невроза, мигрена, множествена склероза, мускулна дистрофия, Паркинсон, както и с черепно-мозъчни и гръбначно-мозъчни травми. В Нареченските бани е най-подходящо за пациенти с неврози и проблеми с централната нервна система, диабет, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания. Кюстендил и Поморие пък са известни с профилактиката на гинекологични и андрологични проблеми, включително и стерилитет, а в Овча могила помагат на пациенти с подагра, затлъстяване, диабет, както и проблеми с опорно-двигателния апарат и периферната нервна система.

Във Велинград може да си резервира почивка всеки работещ, който страда от болести на дихателната систима като ХОББ, астма, след прекарана пневмония, синуити и трахеити.
Най-голямо е доплащането в хотелите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД, където на ден пациентите трябва да извадят допълнителни от 15 до 18 лева, 30 лева за резервация, плюс туристическа такса. Право на парична помощ за профилактика имат осигурените лица за общо заболяване, майчинство и/или трудова злополука и професионална болест. За тях трябва да са внесени или дължими осигурителни вноски за период от шест последователни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се провежда рехабилитацията. Заболяването им трябва да е диагностично уточнено и лекуващият им лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.

Право да ползват програмата имат и лицата, получаващи лична пенсия за инвалидност. Условието за тях е да не са навършили възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, срокът на инвалидността в експертното решение да не е изтекъл и лекуващият лекар да е установил необходимост от провеждане на рехабилитация към периода на ползване на паричната помощ.
Всички, които искат да се възползват от програмата за рехабилитация, задължително трябва да имат направление от джипито или лекуващия лекар, като то трябва да е издадено до 30 дни преди постъпването в санаториум. Подробности за условията за ползване на програмата, изпълнителите на дейността, необходимите документи и заболяванията, за които се провежда профилактика и рехабилитация, може да намерите на сайта на НОИ в рубриката „Обезщетения” – “Профилактика и рехабилитация”.
Източник skener.newsКак работи здравната система в България? От „Златни му ръце, ама си иска пари на ръка“ до „Не се оплаквайте, по-добре е от чужбина“Как работи здравната система в България? Ето няколко мнения, които рисуват противоречива картина:
По…
Apr 25 2018skafeto.com


loading...