Пловдив

Пловдив официално вече е Европейска столица на културата 2019 след като вчера се състоя грандиозен спектакъл по откриването на събитието, съобщава Нова телевизия. В него участие взе виртуозен изпълнител на кавал Теодосий Спасов – на фона на художествени образи от многовековното културно и историческо наследство на града.

На сцената на 30 метрово съоръжение като кула  се проведе спектакълът „Ние сме всички цветове“. Идеята на съоръжението-кула е да предостави видимост от всички страни на огромната публика.

Над 200 кукери от Пловдивско и Карловско излязоха на сцената със своите автентични костюми, за да прогонят символично злите сили и да дадат добро начало на годината. Те бяха осветени от над 350 прожектора.

Хилядите, събрали се около кулата, можеха да наблюдават шоуто от 10-те огромни лед екрана.

„Това е прекрасно събитие! Цяла година ще говорим за култура, за изкуство в един от най-красивите български градове! Ще го опознаят още повече хора от цял свят, ще го заобичат, както го обичаме ние!“, каза министърът на културата Боил Банов.

На добър час на Европейската столица на културата пожела и българският еврокомисар.

„Пловдив и България изпращат много силно послание към Европа и света. Послание за това, че културата е част от нашата история и идентичност. За това, че сме обединени чрез културното многообразие. Да вдъхновяваме!“, каза Мария Габриел.

На сцената с тегло над 200 тона се качиха повече от 1500 артисти. А целият спектакъл струва 2 милиона лева. Той съчетаваше музика, светлина и танц.

Хорът на езиците представи символично културното многообразие на Пловдив. Текстът е на германския драматург Густав Рюб на български, английски, френски, испански, италиански, арменски, гръцки, турски, романес, руски и иврит. Световноизвестният немски музикант и продуцент на електронна музика Шилер също изпълни един от своите хитове.

Церемонията по откриването завърши с вълшебния глас на голямата Валя Балканска, която изпълни „Излел е Дельо хайдутин“.

Заради студа бяха раздадени над 15 000 одеяла, 20 000 шалчета и топъл чай. Но и мразовитият януари не успя да попречи на доброто настроение.

А идеята на културната столица е гражданите да не бъдат единствено зрители, но и създатели на самите събития.

Пловдив е първият български град, който се превръща в Европейска столица на културата. 20 години след като беше домакин на месеца на културата през 1999 г., градът вече е част от най-престижната културна инициатива на Европейския съюз.

loading...