Калоянчеви

Нерадостни са старините на Валя Калоянчева, вдовицата на един от най-големите български актьори – Георги Калоянчев. Подобно на хиляди представители на третата възраст у нас тя се сблъсква със странностите на системата и е обречена на мизерия.

Вдовицата на Георги Калоянчев се сблъскала челно с абсурдите в системата на ТЕЛК. Валя Калоянчева имала доказана 55% инвалидност заради много старчески болести, които я налегнали след загубата на съпруга й, и посъветвана от свои близки, решила да си подаде документите за инвалидна пенсия, съобщава вестник „Ретро“. Ходенето по мъките за подготвянето на документацията и многократните явявания пред комисии обаче се оказали напразни, защото пари категорично й били отказани.Великата Татяна Лолова с драматична изповедТатяна Лолова – жената, която винаги носи усмивка на лицето си и предизвиква усмивка в хората, не ви…Mar 12 2019skafeto.com

В същото време Валя не можела да претендира и за пенсия по старост, защото нямала нито ден трудов стаж. През целия си съзнателен живот, по настояване на вече покойния си мъж, тя не подхванала каквато и да е работа. Калата не й разрешавал да се трепе за заплата, защото с парите, които той получавал, не само те двамата, но и всичките им роднини живеели доволно и щастливо. Освен това легендарният комик не можел да се отдели и на метър от голямата си любов, затова винаги пътувал заедно с нея по турнета и гастроли у нас и в чужбина.

Така години наред тя била едновременно негова съпруга, отглеждала децата му, подготвяла сценичните му тоалети, а от време на време се нагърбвала и с импресарската дейност. Когато актьорът се пенсионирал, парите, които получил, били малко, но достатъчно, за да продължават двамата да живеят добре. След смъртта му обаче мизерията застигнала Валя, която сега вземала ежемесечно само половината от неговата пенсия, която й се полагала като вдовица. Децата й помагали с каквото могат, макар двамата синове на големия комик да не са избрали най-доходоносните професии.

Ивайло е актьор с малка заплата, а Явор – оператор. Валя се радвала, че досега не са я застигнали чак толкова лоши времена, че да се наложи да продаде 80-квадратното си жилище в центъра на София, което е истински музей на любовта й с артиста и на неговата кариера. Макар да била доста болна и трудно да се придвижвала, радост й носели най-вече внуците, както и най-новото попълнение на семейството – нейният пръв правнук.Сладкодумницата Слава Рачева и любимото й приятелче Педя Човек – вече шест десетилетия децата не спират да им вярватПедя Човек, Лакът Брада е жив! Разхожда се из детските градини и радва с приказките си вече пето пок…May 30 2018skafeto.com


loading...