Мая Манолова отново доказа, че институцията на омбудсмана е една от малкото работещи за благото на хората у нас. Преди минути тя, заедно с изпълнителния директор на Българската хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова доставиха първите тонове храна, дарени от производители и търговци, без да бъдат облагани с Данък добавена стойност. Това стана възможно след законодателните промени, приети в последните дни на предишния парламент. Манолова подчерта, че това е изключително важно събитие и пробив в порочните практики на системата. Дарените храни бяха доставени в складовете на БХБ на тържището в „Слатина“. Така те ще стигнат до великденските трапези на много пенсионери и хора с мизерни доходи. както е известно, досега хранителните продукти с изтичащ срок на годност, дори да бъдат дарени, се облагаха с ДДС.

Именно затова производители и търговци имаха по-голяма изгода да изхвърлят или унищожат стоката, вместо да я дарят на нуждаещите се българи. Мая Манолова определи досегашната практика като кощунство.

Тя коментира, че на днешния ден отбелязваме победа на доброто, в чиято основа стои националната кампания под неин патронаж в помощ на пенсионерите – „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Изпълнителният директор на БХБ Цанка Миланова уточни, че благодарение на Мая Манолова само за 2 дни над 30 фирми са осигурили около 20 тона хранителни продукти за нуждаещите се на стойност от 90 000 лева. По-късно омбудсманът и шефката на хранителната банка зарадваха над 500 пенсионери и хора с увреждания от селата Бусманци, Казичене и Кривина. Доставката за тях включваше мляко, козунак, пресни салати, колбаси и други.


loading...