Про-демократичните протести в Хонконг се провеждат вече две години

Законодателният орган на Китай прие във вторник противоречивия Закон за националната сигурност на Хонконг. САЩ и демократичните активисти смятат, че с това Пекин официално сложи ръка върху полуавтономния град.

Новият закон днес бе одобрен от Постоянния комитет на Националния народен конгрес на Китай. Като цяло той призовава централното правителство в Пекин да създаде национална служба за сигурност в Хонконг. Целта й е да се противопостави на подкопаването на държавната власт, тероризма, сепаратизма и сговор/заговор с външни сили. Точните подробности за новия закон все още не са публикувани.

С това се дава възможност на агресивните усилия на китайския президент Си Дзинпин да засили контрола върху азиатския финансов хъб. През последните две години мегаполисът е разтърсен от масови улични протести от про-демократични активисти, търсещи по-големи свободи за себе си. Поводът бе противоречив законопроект за екстрадиция, който в крайна сметка бе оттеглен.

Десетки хиляди напуснаха Ухан за броени часовеНай-малко 65 хиляди души са напуснали китайския град Ухан през първите часове, след като беше вдигна…Apr 8 2020skafeto.com

Заобикаляне на законите

Действията на законодателния орган на Китай заобикаля законодателството на Хонконг, който има правомощието да приема всички закони за сигурност съгласно Основния закон, еквивалент на конституция в мегаполиса. В миналото законодателите на Хонконг са били подложени на натиск от Пекин да одобрят закон за националната сигурност. До този момент тя бяха посрещнати от тежки протести.

Законът за националната сигурност бе одобрен в навечерието на годишнината от предаването на Великобритания от Хонконг в Китай през 1997г. Градските власти забраниха ежегодния митинг за отбелязване на годишнината от предаването. Официалната причина е „рискове от пандемията на коронавирус“.

Към протестите в Хонконг се включиха днес и държавните служители (ВИДЕО)Днес държавните служители също се включиха към протестите в Хонконг. Спорен законопроект предизвика …Aug 2 2019skafeto.com

Администрацията на Тръмп предприе редица стъпки, след като Китай обяви намеренията си да одобри Закона за националната сигурност още през май т.г. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви по-рано този месец, че страната му вече не смята Хонконг за автономен от Китай град. В понеделник приключи износът на отбранителна техника и технологии с двойна употреба от САЩ за Хонконг.

Миналия петък Съединените щати обявиха визови ограничения за настоящи и бивши служители на Комунистическата партия на Китай. Това са лица, които се считат за отговорни или съучастници в подкопаването на високата степен на автономност на Хонконг или подкопаването на правата на човека и основните свободи в мегаполиса.

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестите в ХонконгНапрежението в Хонконг ескалира. Полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращ…Aug 31 2019skafeto.com

В Пекин говорител на китайското външно министерство заяви пред журналисти в понеделник, че Китай също ще наложи визови ограничения за някои американски граждани.

Протестите и безредиците в Хонконг продължават (Снимки)Полицията използва сълзотворен газ във вторник сутринта, за да разпръсне участниците в протести близ…Nov 12 2019skafeto.com

Безследно изчезнали. Защото казаха истината за Ухан177-мо от общо 180 места: толкова ниско се нарежда Китай в класацията на „Репортери без граници“ за …May 26 2020skafeto.com

loading...