Владимир Димитров - Майстора картини

Двама мъже са били задържани във връзка с кражбата на 15 картини на Владимир Димитров – Майстора и Димитър Киров – Ди Киро от дома на техния наследник Павел Антонов в София. След кражбата картините бързо са били продадени. По информация на полицията мъжете са от ромски произход, съобщава БНР.

Арестуваните са на възраст 42 и 45 години. Те са познаиници на полицията с предишни кражби. Единият от двамата е задържан снощи, а другият сам днес сутринта е отишъл в полицията. Преди дни повечето платна бяха открити в търговците на изкуство Атанас Йончев, известен с прякора си – Наско Дългия и Божидар Нейков.

На двамата антиквари също са повдигнати обвинения. Задържан е Атанас Йончев, който е купил 6 картини от двамата крадци. На него ромите разказали, че ценните картини са били в изоставено таванско помещение. Те взели близо 3000 лева за цялата колекция. Дългият бе пуснат под гаранция от 5000 лева. Божидар Нейков купил 9 от картините. Още вчера той разказа пред bTV, че дал 8000 лева. Когато тръгнал да продава част от картините се оказало, че заради медийния шум купувачите се уплашили.

Мъжете откраднали картините не са знаели кои са художниците на платната, твърдят разследващи полицаи. И затова вероятно са пропуснали да вземат още няколко картини на Владимир Димитров – Майстора от дома на неговия наследник.

„Доколкото ми е известно, първоначалните суми, които са искани, са били в размер на 2-3000 лева за всички произведения. Тези пари са им били дадени от антикварите“, заяви пред време Ангел Папалезов – началник на сектор „Престъпления с културно-исторически ценности“.

loading...