Много е писано за Априлското въстание, избухнало на 20 април 1876 година (по стар стил) в Копривщица и организирано от Гюргевския революционен комитет.

Въпреки че е неуспешно, то представлява своеобразен връх на българското националноосвободително движение. Днешните оценки са, че Априлското въстание, макар и незавършило с военен успех, постига друга своя основна цел – политическата, тъй като народният бунт за независимост намира силен отзвук в Западна Европа и особено в Русия.

И въпреки анализите на мастити историци за неговата обреченост и роля, едно е ясно: Подвигът на шепата млади бунтари в опита им да се изправят срещу редовните войски и многобройния башибозук на все още могъщата Османска империя не е бил напразен!

Пролятата след разгрома на въстанието кръв на десетки хиляди българи, включително и на жени и деца, залива Европа и предизвиква масово възмущение. И само година след това започва Руско-турската война, на практика довела до създаването на независима българска държава. В която живеем ние сега, в условия на нарастващо разделение и меркантилизиране.

Все по-рядко си даваме сметка на кои герои дължим днешното си положение на свободни граждани – вървим по улиците, табелките на които носят имената на героите от 1876 година; понякога, за момент, се спираме пред техните паметници и бюстове, но малцина се запитват какви са били последните им часове и какви думи са изрекли. Ето някои от тях.

Плененият и подложен на жестоки инквизиции копривщенски апостол Тодор Каблешков, малко преди да се самоубие в очакване да бъде обесен, изрича думите: „Прощавайте, мои скъпи братя и другари. Нашата кръв ще обагри пътя на Свободата и над измъчената ни Родина ще изгрее слънцето на българската правда!”.

Георги Бенковски, малко преди да бъде застрелян от засада, изрича пророчески, гледайки горящите села в Средногорието: “В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога не ще заздравее и сега вече Русия може да заповяда!”Вижте историята на едно велико знаме! Забравеното знаме номер 9 на Бенковски! (ВИДЕО)Тази история трябва да бъде прочетена и видяна от всеки българин. За да се гордеем с историята си, з…Apr 5 2017skafeto.com

В същия дух са думите на неговия другар Панайот Волов, с които се обръща към отчаяните момчета от отстъпващата чета: ”Ние не можехме да не въстанем. …ние знаехме че не можем да съборим Османската империя, но сега европейският печат ще разтръби широко турските злодеяния, а братска Русия ще вдигне меч, за да защити нещастния ни народ!”.

В Перущица, за обградените въстанници в църквата е имало време само да се сбогуват със своите близки, жени и деца, които убиват по примера на Спас Гинев и Кочо Честименски, след което умъртяват и себе си, за да не попаднат живи в ръцете на озверелия башибозук.

Така те остават в съзнанието като непокорни приживе и свободни в смъртта! В Брацигово, главният апостол, учителят Васил Петлешков, за да спаси селото от поругаване и клане, се предава и измъчван между два огъня заявява: „Аз съм виновен за всичко. Сиромашията няма никакъв грях!”, а миг преди смъртта си извиква: „Аз ще умра, но и вашето царство дълго няма да живее!”

Богатият и образован Цанко Дюстабанов заявява смело пред турския съд: „Нашата цел е да ви предизвикаме да направите зверства, с които да се компрометирате пред целия свят, защото сте варвари и тирани… цяла Европа се е възмутила от вашите зверства и скоро ще дойде да ви изгони… Вашата свърши вече!” Преди да го обесят, майка му казва: „Синко, халал да ти е млякото, с което съм те кърмила. Ти излезе достоен за него!”

Героят от епичните боеве при Дряновския манастир Бачо Киро, преди сам да надене примката на шията си, извиква: “Сбогом мило Отечество, сбогом милий народе. Мисля, че изпълнявам длъжността, като отивам да умра, стига моите потомци да знаят, че кръвта на народните мъченици ще ги избави от турското робство!”

Е, достойни потомци ли сме на героите от Априлското въстание през 1876 година, загинали под девиза „Свобода или смърт“!? Да помним, че величието на родината се гради върху костите на ония, които достойно живяха и умряха за нея!Кметът на Панагюрище с нова разтърсваща реч! Днес имаме нужда от ново Възраждане, защото робството е вътре в нас… (СНИМКИ + ВИДЕО)Цяла България възхитена аплодира поредната силна и разтърсваща реч на кмета на Община Панагюрище Ник…May 2 2017skafeto.com

loading...