бездомни животни

„Безстопанствените кастрирани кучета и котки имат право на подслон и храна“, обясняват от НПО „Сърце за животните“, за сайта uspelite.bg. Почти всеки от нас е виждал ситуация, в която добронамерени хора гледат бездомни животни, дават им вода, храна, слагат им къщичка. За жалост, почти винаги се намират недобронамерени съседи, които прогонват животинчето, заявявайки, че няма право да обитава този район.

Според Закона за защита на животните това е позволено. Всяко едно животно може да бъде под надзора на граждани, които обаче предварително подписват декларация, че са изпълнили изискванията – кучето или котето е кастрирано, ваксинирано, обезпаразитено, има паспорт. Ситуацията опира до желание – дали наистина приемате сериозно грижата за това животинче, защото варианти винаги има и може да сте му от голяма помощ.

Колибките за кучетата се поставят в отдалечени от жилищата места, най-често в тревни площи. Къщичките за котки пък се поставят по дърветата. Тази практика е започнала в квартал „Младост“ 1А, но жители и на други места приемат идеята с желание.

Почина Гръмпи – едно от най-известните котета в светаЗа съжаление на голяма част от света, Гръмпи (Grumpy Cat), известно и като Сърдитото коте, най-попул…May 17 2019skafeto.com

„Трябва да има баланс между животните, гражданите и институциите“, категорична е Николова. Когато едно куче населява дадена територия, то няма да допусне заселването на други животни там. По този начин се регулира и популацията на бездомните, информира още представителят на НПО „Дара“.

Голям успех беше и все още е отвореното в София котешко кафене, което приветства всяко едно животинче, минало през прага му.

Можем да черпим от примера, който ни дават и други държави. Турция се слави с грижата си към бездомните животни. Почти във всеки квартал и парк са поставени машини за рециклиране, които на всяка дадена пластмаса, пускат храна и вода за животинки. Освен това в страната е прието през студените месеци котки и кучета да бъдат прибирани за нощувка в различни магазини, за да се справят със смразяващото време. Пред много такива са и поставени къщички, а животните са завивани, хранени и поени. Турция открива и „Мяу парк“ за 100 000 бездомни котки, в който животните получават не само игра, но и медицински услуги и всичко необходимо, за да са добре.

Първото котешко кафене бе открито в столицатаКотешко кафене? Вече е факт и у нас, а първото такова отвори вратите си за клиенти преди дни в София…Apr 13 2019skafeto.com


loading...