Прасетата са по-равни

„Прасетата са по-равни“ е коментар на Тони Филипов в сайта reduta.bg. Публикуваме го без намеса.

Човек ежедневно влиза в различни роли. И в зависимост от ролята си мени и възгледите. Забелязали ли сте, че по един начин мислите за пешеходците, когато сте зад волана, и по съвсем различен, когато сте на зебрата и говедото форсира двигателя, та да се сетите да се забързате. По същия начин седне ли на кормилото на държавата човек започва да мисли по-различно от времето, когато е гледал политиката „като пешеходец“, дето викаше Готски.

Ето например как е разсъждавал Борисов, човек, между другото, с много сложна ролева структура, за движението на депутатите и министрите със сини лампи:

– Генерал Борисов, какво е отношението ви към сините буркани на депутатските коли?
– За мое най-голямо съжаление онзи ден парламентът гласува закон пак за тези буркани. Да ги пита човек: за къде бързат толкова тези депутати? За среща с избиратели? Това не е сериозно. Като мотив беше изтъкнато, че при бедствие депутатът трябва да бърза да стигне при избирателите си. Това е пълна глупост. Ако има бедствие, първите, които действат, са, пожарната, полицията и Гражданска защита. Депутатът какво ще направи?(…) Депутатът в случая може само да направи беля по пътя. (…)Всеки ден има някаква делегация, а и министрите пътуват “на трасе”. И те се научиха.(…) Многократно съм правил лични забележки. Стана дори един скандален случай. Аз минавах, а отдолу идваше парламентарният шеф Огнян Герджиков. Задържаха ме мен в колата, за да мине той. Бърза за някъде. (“Стандарт” от 14.04.2002)

Прескачам зле прикритото огорчение на главния секретар, че се е наложило да чака председателя на НС. Коментирал съм го вече на друго място. С този дълъг цитат исках да покажа колко се е променило мисленето на премиера с годините на власт. Ако тогава се е възмущавал, че депутатите и министрите карат „на трасе“ из столицата, сега не му прави впечатление, че карат „на трасе“ из цялата страна. Със сините буркани, със скорост многократно над позволената и с арогантността на завоеватели. Добри Ганчев пише, че братята руси по време на Руско-турската война 1877-1878 г. пердашели ги с камшиците дивите шопи, които не се сещали да си дръпнат волските кола от пътя, за да може батюшката да мине. Колите на депутатите не чакат да се отдръпнеш, просто те изблъскват от платното. Ако оцелееш, с Бога си вечерял. Не са един и два случаите за арогантното пътно поведение на служителите на НСО. Те наистина се държат като в завоювана държава. И тя наистина е завоювана.

С дни слушахме версията на НСО как е станала катастрофата с колата на Караянчева. Стотици репортажи по десетки телевизии. Но никъде не видях гледната точка на другия участник в катастрофата. Напразно чаках да чуя и нея. Няма я дамата, „предизвикала“ катастрофата. Не, не е в кома, не е в болница. Малко само е уплашена. Страхували са я. И не смее да говори. Защо се е наложило да я страхуват? Ами защото и тя има истина да съобщи и вероятно нейната истина е по-истинска, от скалъпената от НСО.

Също във Фейсбук прочетох (Беше време, когато можеше да го пише и в „Труд“, и в „24 часа“, но вече не може…) постингът на Таня Стефанова: „Наши приятели в Шумен се опитаха да говорят с майката на детето след като успяха да заобиколят полицейските постове в болницата. Но тя отказва да говори с думите: “Нямам право да говоря за катастрофата, нямам право, моля се детето ми да се оправи и емигрираме от тази държава. Разберете ме нямам право, не знаете какво преживявам в момента…”

Те имат право, но тя няма право? Всички животни са равни, но прасетата са по-равни. Така е в нашата кочина.

Какво да се прави, толкова им стига акълът на височайшите мутри. А и на съветниците им, подбирани по техен образ и подобие. Дето викаше магаренцето Йори, „Нищо, нищо… Не всички могат… Някои не могат! Само това мога да кажа!“

Фейсбук приятелката ми Весислава Танчева (PR Specialist в IPHS at BAS) зададе няколко въпроса, на които и аз бих искал да чуя отговорите:
„Моля, парламентарната прес служба, преди да ме уведоми за следващата клета медицинска процедура, на която е била/ще бъде подложена Караянчева, да съобщи с кого и до колко часа е купонясвала предишната нощ в Силистра, барабар с цялата си охрана и шофьорите?
Моля също да ми кажете къде изчезнаха клиповете с ориенталските танци в скута на силистренския кмет, част от същото забавление, посветено на празника на града.(…)
Добре ще е накрая да ни уведомите колко часа е успял да поспи шофьорът, возещ Голямата бяла птица, преди да сътвори ПТП на пътя Силистра-Шумен в 10 и нещо сутринта? И чак когато изясним всички тия неща, тогава мога пак да чета, че госпожата прекарала спокойно нощта! Не че изобщо ме интересува, де…“

А за състоянието на детенцето нещо?

“Ходят слухи по домам, а беззубые старухи их разносят по умам”, пееше Висоцки.

Там, където липсва информация, там веднага се раждат слухове, подозрения и конспиративни теории, коя от коя по засукани. И колкото повече официалните институции, които дължат информацията, мълчат или съобщават частични данни за събитието, толкова повече се разпалва конспирацията. Мълчанието, укриването на информация, е бензинът на машината за слухове.

Един слух твърди, че колата на НСО е изскочила в насрещната лента, изпреварвайки ТИР в забранен участък и жената е била принудена да се забие в канавката, за да избегне челния удар. Друг слух твърди, че Караянчева се е возила без колан и затова е единствената контузена в колата. Следващият пък издирва четвърти пътник, предполага се важна клечка или в особени отношения с потърпевшата, за да бъде скрит…

В конкретния случай май в слуховете има истина, поведението на властта го доказва. Когато лекарите в Шумен казали на Караянчева че трябва да ѝ направят кръвна картина и изследвания, пише Таня Стефанова, тя казала, че това ще стане само в София и то в болница, която ѝ посочи премиерът. Вероятно защото е имало кръв в алкохола. Та премиерът неслучайно е пратил хеликоптера, явно и той участва в прикриването на истината. А истината, според „Афера.бг“ била, че Цвета Краянчева, кметът на Силистра и придружаващите ги са хапнали, пийнали и потанцували в ресторанта на хотел „Дръстър“, а после купонът продължил в дискотека „Руж“. Там Караянчева, заедно с охранителите и шофьорите, останала до три– четири сутринта.

Поучени от предишните случаи, когато потърпевшите се оплакваха на медиите, сега съответните власти са се постарали сериозно да уплашат жената и тя да не смее да каже своята истина. А предишните случаи не са един и два. Имаше един през 2015 г. със семейство Костови от Пловдив, когато колата им не само е изблъскана, но служителите от НСО им размахвали дори автомат. Видях репортаж по Битивито. Тогавашното Битиви още можеше да си позволи да го съобщи, сегашното не знам дали ще го направи.

През 2011 г. кортежът на премиера Борисов избута край Плевен колата на студентката Яна Петрова (24 г.) и тя едва не се обърна в канавката. Тогава от НСО не си свършиха добре работата със страхуването и момата се разписка по медиите: „Забелязах кортежа и намалих скоростта. Тръгнаха да ме изпреварват на участък, където това е забранено. Половината коли ме изпревариха, зад мен останаха ауди и джип. В насрещното се зададоха коли, но двата автомобила със специален режим не изчакаха зад мен. Избутаха ме от пътя. Джипът мина близо до мен, одраска ми лявата врата. В това време една ръка се показа от прозореца и удари моята кола по тавана…”

Версията на НСО, изразена от тогавашния шеф на НСО ген. Димитър Димитров, беше различна. Той предположи, че девойката се е паникьосала и е дала леко вляво… Демек тя се блъснала в колата на НСО.

През 2002 г. кортежът на Първанов избутва от пътя колата на зъболекарката Евгения Алексиева, в която се возят и двете ѝ деца, които се озовават в болницата след сблъсъка. Виновна, естествено, се оказа зъболекарката, свърнала вляво и се блъснала в колата на НСО. Жертвите, ако сте забелязали, много обичат изненадващо да свиват наляво.

Имаше и по-тежки случаи. През 2002 г. кола на НСО остави два трупа на магистрала „Хемус”, разкрива разследване на Lupa.bg. Кола, в която пътуват унгарското военното аташе Тибор Хеди и консулът Тамас Гали-Хирлинг, вероятно също свива неочаквано наляво, удря колата на НСО и отскача в мантинелата. Но за този случай нищо не научихме. Мъртвите не говорят.

В сблъсъците с НСО винаги потърпевшите са виновни. НСО е пряк наследник на Пето управление „Безопасност и охрана” (УБО) на Държавна сигурност и точно така се държи. На няколко места срещнах мнения, че колите на НСО имали право да избутват колите на гражданите от пътя. Прегледах Закона за НСО. В чл. 19, ал. 2 и 3 пише, че МПС, използвани за специализиран транспорт, са със специален режим на движение и при осъществяване на дейността им може да се прилага и съпровождане, пилотиране или ескортиране. Струва ми се, че никое от тези действия не включва избутване, но може и аз да не разбирам.

В социалните мрежи се поставя още един тежък морален проблем. Защо Караянчева се е качила в правителствения хеликоптер и е оставила раненото дете в болницата в Шумен. Не вярвам правителственият хеликоптер да вози само един пътник, не е такъв Борисов да се вози на едноместен, трябва да има поне още един човек, който да му се възхищава…

„Що за човек трябва да си, че да се качиш на вертолета със счупената си ключица и да зарежеш малко дете с неясни поражения от катастрофата в Шуменската болница? Майка ли е? Жена ли е? Що за човек е?!?“, коментира д-р Дойчинова.

Наистина от човешка гледна точка това поведение е необяснимо и скандално. От политическа може и да не е. Както се изрази една приятелка, случаят с ескорта на Караянчева е само капката, в която се отразява цялата герберска вселена.

Проправителствен сайт публикува лични снимки на приятелката на кандидата на „Демократична България“ за кмет на София арх. Борислав Игнатов.

Прокуратурата арестува шумно русофили, които се вихрят от години, но тя сега открила, че шпионствали за Русия.

Свинщини!

Някакъв безхаберник спира за половин ден излъчването на програма „Хоризонт“ на националното радио (идеален момент за реализиране на оповестения първо в ПИК и Канал 3 готвен преврат!) и не може да обясни по какви причини. Мишокът се оправдава с подчинените си.

Властта налага за следващ прокурор един човек който по манталитет става по-скоро за милиционер и проповядва извънзаконова справедливост (липсата на справедливост “няма как да бъде обяснена или оправдана с нищо, още по-малко с буквата на закона”!!!)

Всъщност, почти всички изброени случаи се събират в лицето (простете преувеличението) на Пеефски. Както вече се изясни Силвия Великова беше отстранена от ресора си заради лошото ѝ отношение към Гешев. Множество източници твърдят, че това е станало с натиск върху БНР от страна на дългогодишната пиарка на ДПС, а вече и депутатка от партията, Велислава Кръстева – „Дневник“, Илиян Василев, Светлана Джамджиева. “Медиапул” се позовава на източници от ГЕРБ, пожелали анонимност, защото “било опасно”, че ръководството на БНР получава редовни инструкции от Кръстева.

Свинщина! Пълна кочина!

Казвал ли съм ви, че веднъж Борисов се качил на един връх и извикал: България е уникална страна! Пък ехото отвърнало: кална, кална, кална…

P.S. Снощи видях Мента Стоянова по канала на Пеефски. Не ѝ беше мазна косата. Явно беше успяла да направи фъс-фъс.

Още Коментари


loading...