Темата за донаборната военна служба и военното обучение на младежите от години разделя обществото ни на две. Все по-силни стават гласовете за това да бъде върната задължителната военна служба, но при съкратени срокове – между 6 и 9 месеца, а в програмата на учениците отново да присъстват часовете по „Начално военно обучение“, по-известни навремето като НВО. Последната идея вече на практика е факт, стана ясно от последното заседание на Министерския съвет.
Учениците от девети и десети клас ще преминават задължителна военна подготовка. Военното обучение ще е по пет часа годишно и те ще са в рамките на часовете на класа. Това е записано в Наредбата за осигуряване на военна подготовка в средните и висши училища, приета днес от правителството. Връщането на часовете по отбрана бе прието миналата година с промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и беше мотивирано с отпадналата задължителна военна служба, и необходимостта на младите от умения, свързани с отбраната на страната. Обучението ще се прави съвместно от класните ръководители и военнослужещи от военните окръжия или от цивилни по граждански договор.Най-куриозните бисери от казармата, които разсмиват от сърце! Вижте гиКойто е бил в казармата, да си спомни с умиление – останалите само ще се посмеят 🙂
1. Или всички с …
Mar 23 2017skafeto.com

Обучението на студентите ще е доброволно. Те ще могат да преминават курсове по начална (до 90 академични часа годишно) и/или специална (не по-малко от 90 академични часа годишно) военна подготовка. В началната подготовка те ще изучават строева, тактическа и огнева подготовка, действия при терористични актове, ядрена, химическа и биологическа защита и опазване на околната среда, инженерна подготовка, спасителни и евакуационни дейности, оказване на първа медицинска помощ.
Специалната военна подготовка ще предлага знания по огнева, тактико-специална, свързочна и морска подготовка, оцеляване, топография, топогеодезия, ориентиране и общовойсково разузнаване.

В същото време министърът на отбраната Красимир Карачаканов заяви, че има уверения от премиера и от парламента, че ще подкрепят предложението за въвеждане на доброволна военна служба, предаде БТА. Той заяви още, че ще продължава да настоява за връщането на казармата, а въвеждането на доброволна военна служба би било първата стъпка в тази посока. „Няма държава, която икономически да е просперирала и да няма армия. 500 години хранихме чужда армия, стига толкова“, каза вицепремиерът Каракачанов. Според министъра на отбраната младите хора в България трябва да имат военна подготовка. Предложението за първата стъпка към връщането на казармата предвижда да могат доброволно да служат онези млади хора, които желаят да получат подобни знания и умения.

Те ще бъдат не кадрови военнослужещи, а доброволни. Прогнозният срок е 6-9 месеца в зависимост от специалността. Преминалите доброволната служба ще влизат след това в резерва.
Каракачанов предлага да се въведе швейцарската система по отношение на наборната служба. Министърът посочи като примери Швеция, Финландия и Норвeгия, които връщат наборната военна служба.
Във връзка с увеличението на заплатите в полицията военният министър коментира, че смята за правилно целият сектор „Сигурност“ – армия, полиция, служби за сигурност, да бъдат в комплект. Според него не би било правилно да се отпускат пари „само там, където някой вдига шум или прави протест“.Бойко Борисов със сензационен проект: Казарма все пак ще има (СНИМКИ)Преди броени минути бившият премиер Бойко Борисов разкри частта от управленската програма на ГЕРБ в …Feb 15 2017skafeto.com

loading...