https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Мика Зайкова очерта изключително мрачна перспектива за развитието на българската икономика след шоковото увеличение на цената на природния газ с близо 30 процента. По думите й това крие опасност от увеличаване на нивата на бедност в страната. Пред агенция „Фокус“ финансовият експерт изрази опасенията си, че това ще доведе до цяла серия от проблеми, които ще се отразят негативно на формирането на БВП. Мика Зайкова предупреди, че най-засегнати от тези процеси ще бъдат цели 94 процента от малките и средните предприятия. Тя подчерта, че ударът на новите по-високи цени на газа ще поемат предимно секторите в икономиката, които са специализирани в производството на храните от първа необходимост.Преди минути. Мика Зайкова попари пенсионерите. Повечето от нас няма да доживеят до…Лоши новини за българските пенсионери съобщи главният експерт в синдиката „Подкрепа“ Мика Заякова. Т…Mar 10 2017skafeto.com

В тази група влизат хлебопроизводството, зеленчукопроизводството, производството на брашно, ориз, както обаче и предприятия от по-тежката индустрия.

За пример Зайкова посочи, че в сектори като химическата промишленост и производството на изкуствени торове газът е суровина, а не спомагателен материал. Тя спомена и ефекта на доминото, който ще повлече надолу и сектори, при които природният газ не е от първостепенно значение. „При положение, че 70 процента от себестойността се формира от суровината, това означава, че ще се оскъпи производството на торове, което ще повлияе зле на земеделието и износа в България“, каза още Мика Зайкова.